Doma Aktualno Krajevne skupnosti v sporu, točka umaknjena z dnevnega reda

Krajevne skupnosti v sporu, točka umaknjena z dnevnega reda

Trboveljske krajevne skupnosti, ki naj bi se po novem financirale drugače, včeraj niso dočakale sprejetja novega pravilnika. Razdeljeni svetniki so po enourni debati predlagali umik točke iz dnevnega reda.

Monika Dolinšek z Občine Trbovlje je povedala, da so nov pravilnik naredili na pobudo sveta Krajevnih skupnosti in da so predvsem upoštevali želje primestnih KS.

Občinski svetnik Mitja Vozelj je nastopil odločno proti predlaganemu financiranju in pojasnil, da bi se vseh težav lahko rešili, če bi skozi leta dovolj vlagali v primestne krajevne skupnosti ne pa, da sedaj jemljejo denar mestnim KS. Prav tako je opozoril, da je kategorizacija cest v občini zastarela in je potrebna osvežitve.

Medtem, ko se je večina strinjala, da primestne skupnosti rabijo denar za ureditev njihovih cest, pa so obenem proti temu, da se zaradi tega zmanjša delež mestnim. Županja je razložila, da so vsem predstavili 5 možnosti, vsaka možnost je imela različne odstotke pri treh razmerjih, ki se jih upošteva pri izračunu končne vsote. To so razmerja med številom prebivalcev, velikostjo in dolžine cest. Krajevni svet se je sprva odločil za možnost, kjer je višje, 60 odstotkov, ovrednotena dolžina cest, kasneje pa so se odločili za drugo možnost, kjer dolžina cesta odloča le v polovici, torej 50 odstotkih. Občinski svetniki so podvomili o transparentnosti dogovora oziroma izbire najboljše možnosti za krajevne skupnosti, zato so včerajšnjo odločitev preložili na november.

Po dobri uri razprave je občinski svetnik Borut Dolanc predlagal, da se točka zaradi nesoglasij in neusklajenosti zaenkrat umakne in bodo o njej glasovali na novembrski seji, kar je županja Jasna Gabrič tudi storila.

Kako bodo postopali naprej smo vprašali Franja Bizjaka predsednika Sveta Krajevnih skupnosti. Pojasnil je, da bodo zadevo zopet predebatirale posamezne skupnosti in bodo potem skupno na naslednji seji sveta sprejeli sklep, katero verzijo financiranja bodo podprli.

Po seji smo za mnenje o financiranju vprašali tudi svetnika Mitjo Vozlja, a ni želel podati izjave, češ, da so v opoziciji in naj raje govorimo z vladajočimi.

Več bodo dobile skupnosti izven mesta, a to ni po godu vsem

Print Friendly, PDF & Email