Doma Aktualno Lahko dijak ali študent čez poletje najde delo v Zasavju?

Lahko dijak ali študent čez poletje najde delo v Zasavju?

Je v Zasavju sploh možno najti študentsko delo? Ko smo šli raziskovat, nas je presenetilo, kako težko je študentu do informacij, kje sploh naj išče. Kar dva študentska servisa od treh nam nista bila v pomoč.

Preverili smo študentske servise, nekaj podjetij in občine.

Polovica strežba, polovica lažja fizična dela

Iz e-študentskega servis so nam sporočili, da je trenutno v Litiji, Zagorju, Trbovljah, Hrastniku in Radečah 52 prostih del. Približno polovica jih je v strežbi, drugo so več ali manj lažja fizična dela. Povprečna bruto postavka teh del je 5,3 evrov bruto.

Študentski servis Maribor za to regijo ne razpisuje prostih del, so sporočilo. Iz študentskega servisa Trbovlje pa so nam obljubili podatke, a jih niso poslali.

ETI, Steklarna in Dewesoft

V ETI-ju preko študentskega servisa trenutno opravlja delo 20 mladih. Gre za njihove štipendiste, razpisali pa bodo še  40 prostih mest. Prednost dajejo mladim, ki so pri njih že opravljali delo ter otroci zaposlenih. Plačilo v ETIju za delo preko študentskega servisa znaša 4 evre bruto, upravičeni pa so tudi do tople malice. Počitniško študentsko delo se opravlja v proizvodnji in je dvoizmensko, želijo pa si predvsem že polnoletne mlade.

Steklarna Hrastnik, kot pravijo, vsako leto načrtuje študentsko leto, letos o študentih še niso razmišljali.

Dewesoft preko leta nudi delo 7 študentom na raznih oddelkih, o plačilu se dogovarjajo individualno. Letos poleti bodo organizirali  tudi poletno šolo za dijake srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje.

Bo možno delati na občinah?

Andreja Pavlič Udovč, vodja oddelka za splošne zadeve iz Občine Hrastnik, nam je sporočila, da se običajno ne odločajo za delo študentov. Trenutno pa imajo na obvezni praksi enega študenta in enega dijaka.

Prav tako ne načrtujejo novega izvajanja dela preko študentskega servisa na Občini Trbovlje. Sporočili so, da skozi vse leto spodbujajo in omogočajo pridobitve prvih izkušenj na trgu dela mladim. Trenutno zaposlujejo 3 pripravnike, vsako leto pa ponudijo možnost opravljanja obvezne prakse tudi dijakom in študentom.

Dijaki in študenti na zagorski občini

Vsako leto izvajanje redne delovne prakse dijakom in študentom omogočijo na Občini Zagorje. Tako dijaki kot študenti za opravljeno prakso prejmejo nagrado, višina le-te za dijake znaša 47 evrov mesečno, za študente pa 97,26 evrov mesečno (skladno z ZUJF). Poleg tega dijaki in študenti dobijo tudi plačilo za prehrano in če je treba, tudi povračilo stroškov za prevoz. Urna postavka za delo preko študenta pa je, skladno z zakonodajo, 4,73 evrov na uro bruto.

Print Friendly, PDF & Email