Doma Aktualno Lahko vas vklenejo, vam pa tudi pošljejo SMS, ko vam šef ne...

Lahko vas vklenejo, vam pa tudi pošljejo SMS, ko vam šef ne plača prispevkov!

Finančni preiskovalec Herman Premelč

Mobilni oddelki finančne uprave so dobro opremljene in prilagodljive ekipe, ki opravljajo finančni nadzor na celotnem ozemlju Slovenije. Uradne osebe mobilnih oddelkov lahko pri opravljanju nalog finančne uprave izvršujejo vsa pooblastila iz 14. člena zakona o finančni upravi. Konec tedna so obiskali Hrastnik in se skupaj s FURS Hrastnik predstavili tudi za naš portal.

Nosijo orožje, sredstva za vklepanje in v svojih vozilih še marsikaj drugega. V Hrastniku se je konec tedna predstavila mobilna ekipa iz Novega mesta s finančnim preiskovalcem Hermanom Premelčem na čelu. Mobilne pisarne, kot imenujejo sodobno opremljena vozila Finančne uprave, s katerimi si pomagajo odkrivati nepravilnosti, so pokazali vsem mimoidočim in radovednim. Na pomoč jim priskočijo tudi službeni psi, ki so izurjeni za iskanje tobaka in droge.

S čim pa se najpogosteje soočajo? Kot pravi Premelč z vinjetami in tahografi, torej prekoračenim dovoljenim časom vožnje avtoprevoznikov in neplačnikom cestnine.

Letos bistveno več obiskovalcev kot lani

Sabina Kumar Zdolec, FURS Hrastnik

»Kaj veliko ne sprašujejo« je povedala Sabina Zdolec Kumar, ki je v preddverju hrastniškega FURS-a sprejemala obiskovalce. So pa z zanimanjem poslušali, kaj vse počne Finančna uprava in se pozanimali o novi aplikaciji eDavki, ki vsakemu posamezniku omogoča pregled nad dohodnino, davčnimi olajšavami …in vse to na mobilniku. In, če vam delodajalec ne plača prispevkov, vas bo na to opozoril SMS, izvemo.

»Želimo se približati občanom«, da bi razumeli, kaj počnejo in kako sistem davkov deluje.

S kom zamenjajo FURS-ovce?

S policijo jih ne zamenjujejo, pravi Premelč, se pa pogosto zgodi, da kdo misli, da so Vojaška policija, ki ima podobne barve napisov na vozilih. Njihovo delo je zelo razgibano, še opišejo možje »v zelenem«. Od najdb raznih zaščitenih vrst živali, pa naj bo to želva, slonovi okli ali čevlji iz prepovedanega usnja, do preiskovanja dela na črno, iskanja drog in izpolnjevanje raznih carinskih, trošarinskih, okoljskih predpisov. Lahko pa potrdimo tudi, da so odprti za sodelovanje z javnostjo in da jih brez strahu, kdaj povlečete za rokav in vprašate, kar vas zanima.

Print Friendly, PDF & Email