Doma Aktualno Majska ognjena grozljivka se je zaključila srečno

Majska ognjena grozljivka se je zaključila srečno

Bognerjevi

Po požaru, ki je v Logu pri Vrhovem v začetku maja na stanovanjski hiši, ki žal ni bila zavarovana, stekla velika akcija pomoči za družino Bogner, se je v včerajšnjem opoldnevu v domovanju Stanka in Rosane ter njunih šestih otrok odvil sklepni del.

Zbrali so se predstavniki občinske uprave in radeškega komunalnega podjetja ter civilne zaščite, med katerimi so bili nekateri tudi aktivni člani Odbora za pomoč in sanacijo škode po požaru z županom na čelu; prisoten je bil poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije Matjaž Han ter predstavniki različnih medijev, z namenom, da se v javnost ponese srčno izražena zahvala zakoncev Bogner, ki sta v trenutku, ko so ognjeni zublji zajeli njuno hišo in povzročili za okrog 80 tisočakov evrov škode, ostala brez strehe nad glavo.

Vsebinsko poročilo o poteku sanacije, zbiranju sredstev in realizaciji od začetka do konca je zbranim podal sekretar Območnega združenja Rdečega križa Laško-Radeče Vlado Marot, ki je v obširni predstavitvi dejal, da je “ta pot primer dobre prakse, ki vodi v pravo smer in uresničitev zastavljenih ciljev ter da bi morali biti širši javnosti za zgled, kako se tovrstnim stvarem streže, če žal pride do njih.”

Po dobrih štirih mesecih, ko je večina del postorjenih, ko je notranja oprema že našla svoje mesto in je večina stroškov tudi pokrita, je bilo posebej izpostavljeno delo odličnih izvajalcev.

Skupno se je na TRR namensko za Bognerjeve steklo skoraj 47 tisoč evrov, posredne finančne donacije, ki so bile dane preko storitev, plačila računom direktno izvajalcem in v materialni obliki so nanesle še dobrih 37 tisoč, neposredno vročen denar in materialna sredstva pa okrog 4500 evrov. Tako vrednost vseh donacij za družino Bogner, ki je tekom sanacijskih del uspela urediti tudi vprašanje lastništva nepremičnine, znaša skoraj 82 tisoč evrov.

Do centa natančni, kar je ostalo pa nazaj med ljudi!

Zbrali so toliko, da se vse ni porabilo. Slabih 7.000 evrov bodo zato namenili odpravljanju posledic hudega neurja, ki je zadnjo avgustovsko nedeljo pustošilo po občini Radeče in še posebej po Krajevni skupnosti Vrhovo.

Sosed Drago – gonilna sila in vez med vsemi vključenimi  v akcijo

Drago Klanšek

Vlado Marot iz domačega združenja Rdečega križa, ki se poklicno in pogosto tudi v zasebnem življenju s to humanitarno dejavnostjo ukvarja že skoraj štiri desetletja, je posebno zahvalo izrekel sosedu Bognerjevih, Dragu Klanšku – ta je namreč skupaj s svojo družino dobesedno dihal z Bognerjevimi vse od požara, ki ga je Drago v usodni majski noči kot prvi sosed tudi opazil pa tekom prav vseh del, vse do včerajšnjega zaključka velike solidarnostne akcije. Tako kot številni sokrajani vrhovškega območja je pomagal pri malodane vseh opravilih, kjer je bilo možno za kaj poprijeti.

Stanko, ki sicer opravlja dela kuharja, je pripravil lično in okusno zakusko za prisotne, Rosana pa je popeljala najprej do otroških sob, katerih so posebej veseli seveda najmlajši. “Srečno zaključujemo žalosten majski dogodek, ki pa bi se lahko (a se k sreči ni) končal tudi drugače, “ je Režun sklenil svoje misli in pri vseh vzbudil dodatno zavedanje, da požar, ki se je razplamtel ravno v podstrešnem delu, kjer so spali otroci, tedaj ni prerasel v tragedijo.

Print Friendly, PDF & Email