Doma Aktualno Med gledanjem TV-ja dobila SMS o plačilu 75 evrov

Med gledanjem TV-ja dobila SMS o plačilu 75 evrov

V letu 2019 je bilo na območju vseh štirih zasavskih policijskih postaj obravnavanih 58 primerov goljufij, od katerih so jih 70 odstotkov tudi preiskali. V Hrastniku so nepridipravi zagrešili 6 goljufij, eno manj v policijske okolišu Litije, v Trbovljah jih je bilo prijavljenih 22 in največ, 25, na območju Zagorja.

Mateja iz Dola pri Hrastniku je pred tednom dni pozno zvečer prejela SMS, da je bilo z njenega računa izvršeno plačilo dobrih 75 evrov. Začudena, saj sta v tem trenutku z možem počivala na kavču in bančne kartice ni imela niti blizu. Takoj je odprla spletno banko in preverila. Nakup na neznani spletni povezavi je bil zanjo alarm, da nemudoma prekliče kartico. K sreči je imela tovrstne goljufije zavarovane in je denar dobila povrnjen, prav tako stroške izdelave nove kartice. A ni vedno tako preprosto …

Aleksandra Golec iz Policijske uprave Ljubljana je pojasnila, da spletne prevare spadajo med kazniva dejanja goljufije. Razsežnost teh je pravzaprav tako široka kot domišljija goljufa, ki se nečednih poslov loti.

Pogosto preko klica, SMS-a ali spleta

Policisti uporabljajo v teh primerih izraze spletno ribarjenje in SMS-ali telefonsko zvabljanje, nepridipravi pa se dela lotijo tako, da prejmete klic, sms-sporočilo ali e-poštno sporočilo, s katerim vas prepričajo,da jim zaupate svoje osebne, finančne ali varnostne podatke.

Pri direktorski prevari se goljuf pretvarja, da je vaš direktor ali druga nadrejena oseba v podjetju in vas prepriča v plačilo lažnega računa ali v izvedbo neodobrenega nakazila z bančnega računa. Podobno je s poneverbo računov, kjer se goljuf pretvarja, da je vaša stranka/dobavitelj in vas prepriča, da plačila vseh nadaljnjih računov opravite na nek drug bančni račun.

Dogaja se tudi, da goljuf v zavajajočem bančnem e-sporočilu pošlje povezavo na lažno spletno stran (ki pa je, POZOR! videti kot prava) in če kliknete nanjo, vam na različne načine ukradejo vaše finančne in osebne podatke.

Previdno na družbenih omrežjih in pri spletnih trgovinah!

Preko spletnih strani za zmenke ali skozi poskus vzpostavitve stika preko družbenih medijev ali elektronske pošte naivneže “ujamejo” spretneži, ki so se izurili v ljubezenskih spletnih prevarah. Ker preko družbenih omrežij kot je denimo Facebook goljufi znajo ukrasti osebne podatke, zato preudarnost pri vsebini objav (zlasti javno vidnih!) naj ne bo odveč.

Malopridneži se spustijo tudi v miselnost klasičnega potrošnika, kateremu predstavijo neverjetno spletno ponudbo ali pa računajo na pohlep posameznikov, ki bi radi na hitro obogateli – te prepričajo v pametno naložbo.

SORODNI ČLANKI:

PREVIDNO: Na pohodu prevaranti preko telefonskih klicev!

Print Friendly, PDF & Email