Doma Aktualno Mesto opremljeno za reševanje življenj

Mesto opremljeno za reševanje življenj

Z roko v roki sta se tako zagorska občina kot območno združenje Rdečega križa lotila projekta opremljanja Zagorja z mrežo defibrilatorjev. Dvanajst novih se je pridružilo v skupno mrežo.

23 defibrilatorjev, opremljene vse krajevne skupnosti

Metka Podpečan

Prvi defibrilatorji so bili v Zagorju nameščeni že nekaj let nazaj. Na pobudo Rdečega križa Zagorje pa so pripravili temelje za projekt, ki naj bi zaživel v prihodnosti. In sicer, da bi poleg defibrilatorjev vzpostavili delujočo mrežo posredovalcev, ki bi v danem trenutku bili najbližje in odreagirali najhitreje.

Metka Podpečan, predstavnica Rdečega križa je z idejo o mreži “reševalcev življenj” takoj navdušila župana Matjaža Švagana, ki je skupaj s svojo ekipo podprl zgodbo.

“Današnji dan je nekaj posebnega, saj so prav vse krajevne skupnosti v občini pokrite z defibrilatorji” kar pomeni, da je vsak prebivalec bližje tistim odločilnim dvem minutam, ki so pri srčnem zastoju ključne. “Odstotek preživetja ob takšni pokritosti je zelo velik” ponosno nadaljuje Podpečanova, ki sicer upa, da uporaba naprave nikoli ne bi bila potrebna.

Napravo lahko uporabi vsak, kjerkoli in kadarkoli

Preprost sistem, ki uporabnika pelje na vsakem koraku. V Zagorju bodo od septembra dalje po krajevnih skupnostih pripravili tečaje prve pomoči in uporabe AED naprav, ne glede na tečaj pa lahko prav vsak prebivalec napravo uporablja brez posebnega urjenja, saj glasovna navodila pojasnjujejo, kaj mora storiti. In najbolj kar je pomembno: “Defibrilator ni bav bav, škode ne morejo narediti” odločno doda Podpečanova.

Print Friendly, PDF & Email