Doma Aktualno “Mnogokrat so ogroženi tudi tisti, ki so zaposleni …”

“Mnogokrat so ogroženi tudi tisti, ki so zaposleni …”

Krute zgodbe ljudi, ki jim zmanjkuje za spodobno preživetje, jo ganejo in pred njimi si, za razliko od mnogih, ne zatiska oči. Želi pomagati, zato je Adriana Kuder v začetku letošnjega leta v Trbovljah ustanovila Društvo Humanitarka.

Pomagajo z oblačili, hrano, pohištvom, belo tehniko …

V društvu pomagajo vsem, najstarejšim, najmlajšim, družinam … Predvsem Zasavcem, pa tudi drugim po Sloveniji.

“Mnogokrat so ogroženi tudi tisti, ki so zaposleni in imajo otroke, a prejemajo mizerne plače. Največ je družin, kjer so brezposelni ali so mamice samohranilke. Delamo večinoma preko odločb Centra za socialno delo, neko zagotovilo pač mora biti. Ne pustimo se izkoriščati, čeprav je težko nekomu reči ne,” pravi Adriana.

Darujte in razveselite otroke!

Društvo Humanitarka do 15. decembra zbira darila, s katerimi bodo obdarovali otroke. Prinesete lahko igrače, sladkarije, knjige, zvezke, barvice, nerabljena oblačila. Ne zbirajo pa plišastih igrač in risank na DVD-jih. V sodelovanju z DPM Trbovlje bodo obdarili otroke na skupni prireditvi.

“Čedalje več je takih, ki se opogumijo in pridejo. Sprejmemo jih tako, da jim postrežemo s kavico ali čajem, jih vprašamo, kaj potrebujejo. Želim, da se pri nas dobro počutijo, da so sproščeni. Pridejo lahko tudi samo na pogovor,” pravi Adriana, ki je tudi na lastni koži občutila, kako je živeti v stiski.

Vse črno na belem

V društvu imajo knjigo prosilcev, v kateri je zapisano, kaj potrebujejo; od oblačil, do pohištva in bele tehnike. Pomagajo jim urediti tudi cenejši prevoz pohištva in bele tehnike, če je kaj manjšega, jim to dostavijo tudi na dom.

Tudi sicer v društvu vodijo natančno evidenco, s prevzemnicami in oddajnicami. “Vse je oštevilčeno, črno na belem. Ko ljudje prinesejo, želim, da vedo, da gre prineseno res v prave roke,” pojasni Adriana in doda, do so ljudje v Zasavju res radodarni.

Društvo Humanitarka ima prostore v trboveljski okrogli hiši. Njihova vrata so odprta ob ponedeljkih, sredah in petkih. Aktivni so tudi preko javne skupine Prostovoljno humanitarno društvo Humanitarka na FB.

Gonilna sila društva Humanitarka je Adriana, pri delu pa ji pomagajo tudi prostovoljci, prijavljeni preko Centra za socialno delo. “Smo kot družina, delamo s srcem. Želimo si še kakšnega prostovoljca, vendar mora imeti dober odnos do ljudi. Pri nas veljata red in disciplina.”

Načrtov jim ne zmanjka

Kar se tiče financ so v društvu omejeni, trenutno se borijo za nepovratna sredstva, ki bi jim omogočila nakup kombija za dostavo in pa možnost pomoči pri plačilu položnic. Sredstva občine jim, ker so se kot društvo registrirali šele letos, pripadajo šele od leta 2019 dalje. A načrtov jim v društvu ne zmanjka: “v prihodnosti bi radi odprli tudi lokal, menzo, v katerem bi lahko postregli vsaj en topel obrok dnevno tistim, ki si tega ne morejo privoščiti.”

Print Friendly, PDF & Email