Doma Aktualno 16. Dan slovenskih lekarn – Zdravila in moški

16. Dan slovenskih lekarn – Zdravila in moški

Včasih navodila na škatlici zdravil ali prehranskih dopolnil enostavno niso dovolj. Zato spomnimo, ob Dnevu slovenskih lekarn, da so vam v lekarnah na voljo farmacevti, ki vam bodo svetovali, predvsem, če jemljete več zdravil. Lahko vam izdelajo tudi osebno kartico zdravil.

»Posvet z lekarniškim farmacevtom je še posebej koristen za tiste, ki jemljejo več zdravil. Te paciente je treba obravnavati celostno, kot to poteka v okviru storitve »pregled uporabe zdravil«, ki ga izvajamo za to posebej usposobljeni farmacevti v Zasavskih lekarnah« pravi Simona Gričar iz Lekarniške podružnice Dol pri Hrastniku.

Moški manjkrat vprašajo za nasvet, a zdravila jemljejo bolj redno

So pa zaradi različnih bioloških, vedenjskih in družbenih vzrokov bolj podvrženi nekaterim zdravstvenim težavam kot ženske. Najpogostejše zdravstvene težave moških poleg krvožilnih bolezni in raka na splošno so: plešavost, težave s prostato (benigno povečanje prostate in rak prostate) in motnje erekcije.

Moški so dovzetnejši za zaviranje imunskega sistema z UV žarki, kar se kaže v večji obolevnosti za kožnim rakom. Statistično gledano, še pojasnjujejo zasavski farmacevti, veliko povečanje incidence raka prostate v zadnjem desetletju ni posledica novega nevarnostnega dejavnika, pač pa predvsem vse širša raba testa za določanje ravni za prostato specifičnega antigena (PSA) pri zdravih moških posledično odkrivanje velikega števila primerov, ki bi drugače ostali neodkriti.

Vloga lekarniškega farmacevta kot svetovalca je zelo pomembna, tako pri izbiri ustreznega zdravila ali prehranskega dopolnila, kot glede pravilne in varne uporabe. Moški sicer redkeje kupijo zdravila za samozdravljenje in različna prehranska dopolnila, jih pa zato bolj redno jemljejo.

Včasih pacienti v isti koš mečejo zdravila in prehranska dopolnila. Mnogi pripisujejo prehranskim dopolnilom zdravilne učinke, a kot še pojasni Gričarjeva, so samo zdravila tista, ki jim lahko pripisujemo lastnosti zdravljenja. Za zdravila je zahtevano, da so varna, kakovostna, predvsem pa učinkovita. Drugače pa je pri prehranskih dopolnilih. Ta so namreč prepuščena zakonodaji za živila, tam pa velja le, da niso škodljiva oziroma, da so varna. Namenjena so dopolnjevanju prehrane posameznikov, ki nimajo redne, kakovostne in raznovrstne prehrane, ali pa imajo povečane potrebe po določenih hranilih.

Pomembno je vedeti!

Moški so dvakrat bolj dovzetni za zlorabo prepovedanih substanc kot ženske. Anabolni steroidi so sintezne steroidne učinkovine, ki oponašajo delovanje moškega spolnega hormona testosterona. Športniki anabolne steroide zlorabljajo za povečanje mišične mase, zmanjšanje deleža maščobe in mišičnih poškodb po vadbi. Tako steroidi kot spolni hormoni pa vplivajo na izražanje genov, zato imajo lahko nepredvidljive učinke.

Lekarniški farmacevti med zdravstvenimi delavci najbolj dosegljivi

Posamezniki se vse bolj zavedajo, da so za svoje zdravje odgovorni sami, na voljo je tudi vse več informacij v zvezi z zdravjem. In kot še doda naša sogovornica: »Lekarniški farmacevti, ki smo med zdravstvenimi delavci najlaže dosegljivi, lahko veliko prispevamo k ozaveščanju ljudi in jih s svojimi nasveti skušamo opolnomočiti.«

 

Povzeto po knjižici, ki je bila izdana ob 16. Dnevu slovenskih lekarn, ki ga obeležujemo 26. Septembra. Pripravlja ga Sekcija farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu (SFD) skupaj z Lekarniško zbornico Slovenije (LZS).

Print Friendly, PDF & Email