Doma Aktualno Na avtobusu so stali, pa ne bi smeli. Zdaj ne stojijo več,...

Na avtobusu so stali, pa ne bi smeli. Zdaj ne stojijo več, na avtobus pa tudi ne smejo.

Medtem, ko so prve šolske dni dijaki na poti iz Zasavja v Celje še stali na prepolnem avtobusu, jih te dni, če so sedeži polni, pustijo čakati na avtobusnih postajah.

Takole pravi dijakinja iz Hrastnika: »Če se na Dolu nabere toliko potnikov, da so sedeži polni. Avtobus na postajah v Črdencu, na Marnem in Breznem sploh ne ustavlja več. Čakati morajo uro do naslednjega.« Podobno velja tudi iz Celja proti domu. “Če jih preveč spustijo na bus, jih preprosto nažene dol”. Kar pomeni, da morajo počakati na naslednji avtobus.

In, če so prve dni na avtobusih stali, kar sploh ne bi smeli. Danes ostanejo brez prevoza ali pač zamudijo.

Na avtobusih, kjer je hitrost nad 60km/h prepovedana stojišča

Če se medkrajevni javni avtobus pelje hitreje kot 60km/h potem potniki ne smejo stati, nam odgovorijo na infrastrukturnem ministrstvu. V koncesijskih pogodbah, ki jih ima država z avtobusnimi prevozniki, ki opravljajo javne prevoze piše, da »morajo zagotoviti tolikšno število avtobusov na liniji, da lahko prepeljejo vse potnike« še pojasnijo na ministrstvu.

V Nomagu so ob pričetku šolskega leta povečali število avtobusov na linijah med Hrastnikom in Celjem, odgovarjajo. Natančneje, na omenjeno linijo so med 5:50 in 6:50 umestili 4 velike avtobuse, kar se je, po njihovem, izkazalo za pravilno odločitev in je učinkovito preprečilo prezasedenost katerega od vozil. Da dijaki na avtobusih ne stojijo več nam potrdijo tudi zasavski potniki.

Družba Nomago sledi vsem ukrepom in priporočilom NIJZ, še odgovorijo, ter zahtevajo, da se vsi potniki validirajo, »kar omogoča tudi hitro ukrepanje v primeru, da se na določeni trasi pojavi potreba po dodatnem vozilu.« A, če avtobus pelje mimo, kot opisujejo primere naši sogovorniki dijaki, potem številke na avtobusu sicer sledijo pravilom in upoštevanju pogodbe med prevoznikom in državo, vseeno pa šolarji, zaradi polnih avtobusov ostanejo brez prevoza, vsaj do naslednjega avtobusa, ki običajno, kot nam še povedo, pripelje šele čez eno uro.

Uporabite javni prevoz, pravijo. A je to šala?

Print Friendly, PDF & Email