Doma Aktualno Na Bukovo goro fazani in zajci, pepela pa nič več!

Na Bukovo goro fazani in zajci, pepela pa nič več!

Le dan in pol po trboveljski občinski seji, kjer je zavrelo prav zaradi odlaganja pepela na Bukovo goro, ki se mimogrede odlaga že vrsto let, je RTH prekinil pogodbo z Vipapom in ustavil dovoz elektrofiltrskega pepela nad Trbovljami.

Upoštevajo voljo ljudstva

Janez Žlak

Odločitev za prekinitev dovoza je, po besedah direktorja RTH Janeza Žlaka, ki je prepričan, da le ta ni zdravju škodljiv, moralne narave. “Če so se tako odločili predstavniki ljudstva, je prav, da njihovo odločitev upoštevamo”. 

Da se kadunja nad Trbovljami sploh zasuje z materialom, je bila odločitev prejšnjih vodstev občine, ki so rudnik prosili za izravnavo površine, kjer bi lahko stala obrtna cona. V prvih projektih pred več kot 10 leti naj bi kadunjo napolnili z vodo in imeli velik bajer. Na željo občine pa so projekte spremenili in se lotili “zapolnitve”.

Naročili ponoven odmik od projekta

Bukova gora

Ponoven odmik od projekta bo končan v tem tednu in namesto 4,5 hektarjev ravnine, bo na tem območju 1,9 hektarja ravne površine. Območje bodo nasuli z zemljo, ozelenili, z lovskimi družinami pa so se dogovorili, da bodo pripeljali družine fazanov, zajcev in drugih gozdnih živali.

Četrt milijona letno je rudnik dobil na račun dovoza pepela. Tudi s tem ne bi rešili rudnika, doda Žlak in pove, da bo pa zaradi manj sredstev zagotovo okrnjena kakšna investiciji.

Brez zemljišč scenarij stečaja ali dokapitalizacije?

Po tem, ko je rudnik končal sago s pepelom, intenzivno nadaljujejo s sanacijskimi deli, ki morajo biti končana še letos. V prihodnjem letu sledijo tehnični pregledi, odprava morebitnih pomanjkljivosti, izbris in likvidacija družbe.

Sklad kmetijskih zemljišč, ki še vedno drži roko nad zemljišči med Hrastnikom in Trbovljami, za katera je direktor prepričan, da pripadajo rudniku, bo igral odločilno vlogo ali bodo postopki tekli kot našteto ali morda družbi celo sledi tečaj.

VIDEO: Kakšne so razsežnosti trboveljskih in hrastniške deponije?

Print Friendly, PDF & Email