Doma Aktualno Na Cerozu preobrat, prihaja novi-stari direktor!

Na Cerozu preobrat, prihaja novi-stari direktor!

Štirikrat preložena skupščina podjetja, se je v ponedeljek končno sestala. Izvolil so predsednika, nova sestava pa je iz igre izključila Jožeta Velikonjo in imenovala novega direktorja.

Slavko Jelševar

Predsednik Skupščine Ceroza je po novem zagorski podjetnik Slavko Jelševar. Kot je povedal za naš portal na ponedeljkovem srečanju na mizo niso dobili programa sanacije, temveč »želje po financiranju« in to kar je predstavil direktor Jože Velikonja, ni program, trdi Jelševar.

Direktor v odstopu pa pravi drugače, in sicer, da so občine prvo oceno programa dobile že lani, marca so poslali program, kasneje pa še dopolnitve. In glede na to, da je bila skupščina vse do ponedeljka brez predsednika, doda Velikonja, mu ni mogel vročiti programa. Naj pa bi ga poslal lastnikom, torej občinam.

Namesto o vsebini, o “politikanstvu”

Enes Raković

In tako v ponedeljek spet ni bilo govora o vsebini, temveč o »politikanstvu« razočarano poroča Velikonja, ki je potrditev sanacijskega programa pogojeval s svojim odstopom, skupščina je odstop sprejela in še na isti seji imenovala novega – Enesa Rakovića. Ta trenutno ne želi komentirati vsebine, najprej se želi seznaniti z določenimi stvarmi, pravi. Je pa ponudbo občin za vodenje Ceroza sprejel in zagotovil, da rešitve ima. Kaj več bo znanega prihodnji teden, ko se bo znova sestala skupščina.

Ceroz v stečaj?

Raković bo moral interventno sestaviti program, nad katerim bodo bdele občine. Te bodo v vsakem primeru morale finančno pomagati, pravi Jelševar, ki je jasen: »Brez financ občin ali vsaj poroštva septembra sledi stečaj.« V vsakem primeru pa bo potrebno pripraviti program za zaprtje Ceroza. Na Uničnem so možnosti delovanja omejene, poleg tega, še opozori predsednik skupščine, je toliko nejasnosti, da je interventni program za postopno zapiranje nujen.

Velikonja očita kup nepravilnosti

Jože Velikonja

»Na Cerozu in tudi v moji pogodbi je bilo določeno soodločanje. Zato ne razumem, kako lahko skupščina meni očita določene poteze, medtem ko na drugi strani za direktorja imenuje mojega soodločevalca?« navrže Velikonja, ki je prepričan, da tudi postopki imenovanja niso bili izpeljani pravilno. To naj bi se pokazalo že, ko bodo vpisali novega direktorja v sodni register.

Rakovič je tako včeraj brez razpisa postal direktor Ceroza, Velikonji pa pripada trimesečni odpovedni rok, vsa pooblastila so mu preklicali. Mandat novega direktorja se izteče konec leta, če ne bo že prej prišlo do stečaja.

Hrastniški župan Marko Funkl z vidika racionalizacije na Cerozu potezo z enim direktorjem ocenjuje kot dobro in »bi morala biti takšna že na začetku«. So pa, kot nam še pove Funkl, novemu vodstvu postavili dva pogoja. Prvi je, da mora do konca septembra sestaviti kazensko ovadbo zoper prejšnje vodstvo, torej za čas vodenja Vilija Petriča ter nemudoma sestaviti sanacijski program.

Velikonja in Raković.
Print Friendly, PDF & Email