Doma Aktualno Na GEOSS-u ponovno praznik slovenske zastave

Na GEOSS-u ponovno praznik slovenske zastave

Tako kot zadnjih dvajset let je pred kratkim društvo Heraldica Slovenica tudi letos na GEOSS-u pri Vačah pripravilo prireditev Dan slovenske zastave.

Posvečena je spominu na slovenskega rodoljuba Lovra Tomana, ki je pred 170 leti sredi Ljubljane na pročelje kavarne Pri zlati Zvezdi prvič javno izobesil slovensko narodno zastavo.  To je bilo takrat v povsem ponemčeni Ljubljani izjemno dejanje, ki je vplivalo na dvig samozavesti vseh zavednih Slovencev.

Slavnostni dvig zastave je oznanil začetek prireditve, to častno dejanje pa so opravili pripadniki slovenske vojske, za tem pa so se na prizorišču zvrstili govorniki. Zbrane sta pozdravila župan občine Litija Franci Rokavec in predsednik Heraldice Slovenice Aleksander Hribovšek.

Obiskovalci so lahko spoznali tudi avtorja slovenskih narodnih simbolov Marka Pogačnika, ki je slikovito opisal, kako je moral dobesedno čez noč pripraviti vse potrebno, da sta bila tako zastava kot grb pripravljena do dneva razglasitve slovenske samostojnosti.

Slavnostni govornik je bil predsednik združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs, ki je v svojem govoru poudaril, da je domoljubje vrednota, ki ni prirojena ampak privzgojena in da je danes tega mnogo premalo. Spomnil je, da so slovenski fantje v zadnjih sto letih umirali pod tujimi zastavami vel držav tudi tako, da so streljali drug na drugega. Danes imamo svojo zastavo, a jo mnogo premalo cenimo in spoštujemo, je poudaril ter pozval, da se državnih simbolov nikoli ne oskrunimo in omalovažujemo. Svoj govor je zaključil z željo, da se bo končno tudi na ljubljanskem gradu trajno izobesila slovenska zastava.

Print Friendly, PDF & Email