Doma 1+1=2 Na Izlakah bodo tradicionalni zajtrk pojedli skupaj s predsednikom države

Na Izlakah bodo tradicionalni zajtrk pojedli skupaj s predsednikom države

15. november – dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo že od leta 2012. Glavni namen obeležitve je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Na ta dan zajtrkujemo kruh, maslo, med in mleko ter jabolko. Pri projektu Tradicionalni slovenski zajtrk sodelujejo tudi zasavski vrtci in šole, v Zagorju pa bodo poskrbeli tudi, da bo malica povsem brez uporabe plastike.

Na Osnovni šoli Ivana Kavčiča na Izlakah bo danes prav poseben dan, saj bo učenke in učence pri zajtrku s svojim obiskom počastil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Jedli bodo klasičen slovenski zajtrk, kot je kruh, maslo, med in jabolko. Že od lani, so se na šoli odločili tudi za postrežbo hrane brez plastike, če le gre. V telovadnici šole s pričetkom ob 9.00 uri, bodo učenke in učenci pripravili krajšo kulturno prireditev, s katero bodo seznanili o pomenu zajtrka in o prednostih lokalno predelanih živil ter opozorili na kopičenje odpadne embalaže na našem planetu.

Ravnateljica šole Ivana Kavčiča Izlake, Tatjana Krautberger, je povedala, da bodo imeli po kulturnem programu, delavnice na ravni celotne šole skupaj z lokalnimi pridelovalci hrane. V učilnicah pa bodo potekali pogovori o zdravi prehrani, o varovanju okolja, o čebelah in še kaj.

Print Friendly, PDF & Email