Doma Aktualno Na KRC prihaja nov direktor, grožnje opozicije z inšpekcijo in sodiščem

Na KRC prihaja nov direktor, grožnje opozicije z inšpekcijo in sodiščem

Vinko Žagar, Lista za našo dolino

Da dosedanja direktorica KRC-a Tina Moljk ne bo več prva dama kulture in športa v Hrastniku je, milo rečeno, zanetilo ogenj v Listi za našo dolino, torej med največjimi nasprotniki trenutne oblasti.

Štirje prijavljeni, izbira občinska komisija

Župan, Marko Funkl

Osvežimo – na razpis za direktorja Kulturno rekreacijskega centra Hrastnik so se prijavili štirje, po mnenju Sveta zavoda vsi ustrezajo razpisnim pogojem. Občina, torej občinska komisija, je izbrala kandidata Miho Mirta in za mnenje prosila še strokovni svet in svet zavoda, ki pa sta oba podala negativno mnenje – brez, da bi kandidata, kljub predlogu župana, da se le ta predstavi, povabila na razgovor. In še, kot je župan povedal na občinski seji, se je pogovarjal z dvema članoma sveta zavoda – predstavnik občine in predstavnica zaposlenih – pa ta nista vprašala ne ustanovitelja za mnenje, ne drugih zaposlenih, ampak pojasnila da je šlo zgolj za njuno osebno mnenje.

Da je postopek morda nepravičen, saj kandidata izbere občina, svet zavoda poda zgolj mnenje, občinski svet pa le potrjuje izbiro. Ampak postopek je zapisan v statutu KRC in je zapisan tudi v zakonu, ki področje javne kulture ureja. Tako pač je.

Žagar: Če bo izbran Mirt, definitivno sledijo postopki pred sodiščem

Odločno proti izboru novega kandidata je nastopil občinski svetnik Vinko Žagar, ki je je prepričan, da se kadrovanje oseb, ki so blizu županu izvaja že od samega začetka mandata. Ne razumem, zakaj je potrebna zamenjava direktorja v tem trenutku, je javno izpostavil Žagar na zadnji občinski seji. Župan je pojasnil – ne gre za zamenjavo temveč za iztek mandata in izbiro najboljšega prijavljenega kandidata, ne pa zgolj avtomatsko potrjevanje dosedanjega.

Tina Moljk, dosedanja direktorica KRC-a

Pričakujem, da župan in koalicija razložite, kaj je dosedanja direktorica naredila narobe ali kaj ni naredila, je vztrajal Žagar in še zagrozil z inšpekcijo: »Glede na številne dileme, ki so bile izpostavljene tako na seji Kviaza kot v izrazito negativnih mnenjih strokovnega sveta in sveta zavoda, predlagam umik odločanja o imenovanju in natančnejšo preveritev izpolnjevanja pogoja delovnih izkušenj in vodstvenih  izkušenj vseh kandidatov v izogib potencialnim inšpekcijskim postopkom, oziroma postopkom brez delovnim in socialnim sodiščem, ki bodo v primeru potrditve Mirta definitivno sledili«.

Občina pričakuje nov svež program, več tržne dejavnosti in pridobivanje razpisnih sredstev

Kino Hrastnik, KRC

Župan Marko Funkl pa je na tem mestu odločen – občinski svet ni inkvizicija, ki bi sodila o kvaliteti prejšnjega direktorja. Je organ, ki potrjuje direktorja za naslednje obdobje, pravi. Vsak kandidat ima možnost se pritožiti na postopek, še nadaljuje Funkl, ki odgovori na vprašanje svetnika glede vodenja v prejšnjem mandatu: »Pričakujemo več ukvarjanja s prihodkovno dejavnostjo – ne govorim le o tržni dejavnosti, ki jo lahko opravlja, temveč tudi o pridobivanju sredstev na raznih razpisih«.

Dvome o postopkih in o tem, ali izkušnje izbranega kandidata res ustrezajo razpisu je izpostavila tudi svetnica Ksenija Jakopič, ki je prepričana, da vodenje društva niso izkušnje, ki bi lahko štele kot redno delovno razmerje. Tudi ob tem je župan pojasnil, da je občina pridobila pravno mnenje in, da je podobna težava bila pred leti v Hrastniku, zanimivo, prav pri nastopu Moljkove kot direktorice KRC, kjer je bila vložena pritožba, češ da zgolj potrdilo prejšnjega delodajalca o delovnih izkušnjah ni dovolj, pa je pritožba vseeno padla.

Ali je kdo že vložil pritožbo na postopek bo kmalu znano.

Print Friendly, PDF & Email