Doma Aktualno Najdba več kot 2000 let starega okostja bojevnika in skrivnostne ženske

Najdba več kot 2000 let starega okostja bojevnika in skrivnostne ženske

Pred dvema letoma smo razkrili, da so v Hrastnik našli neverjetno najdišče iz časa pred našim štetjem. Kasneje so pokazali predmete in povedali, da gre za lokacijo na Kovku, kot kaže pa se na tem območju skriva še marsikaj.

Z razkritjem lokacije bi se lahko zgodilo ropanje

Natančne lokacije odkritja vrhunskih najdb ne želijo izdati zaradi zaščite lokacije, nam je pojasnil skrivnostnost dr. Jure Krajšek iz Pokrajinskega muzeja Celje. Število iskalcev z detektorji kovin je namreč veliko in bi na ta način še eno izmed vrhunskih lokacij prepustili ropanju.

Omejene arheološke raziskave na lokaciji odkritja so potekale že pred dvema letoma, v preteklem letu pa so se v muzeju lotili še pregleda virov za okolico Kovka. Terenskih raziskav pa v Pokrajinskem muzeju Celje v letošnjem letu ne bodo nadaljevali.

V Hrastniku bi radi razstavili najdbe

“Vsaj kakšno od najdb bi radi dobili v Hrastnik.” pove prvi Hrastničan Marko Funkl, ki je v dogovorih s celjskim muzejem, kako bi predmete ali pa vsaj eno izmed najdb dobili v primarno okolje. Kje bi le to razstavili še ni jasno, “morda pa bi na ta način prinesli vsebino za Villo de Seppi”, še malce skrivnostno doda Funkl, ki si je v predvolilnem programu zastavil obnovo in ureditev veličastne vile nad steklarno.

Bojevnikov grob v zbirki “Od šivanke do zvezd”

Celoten grob bojevnika s čelado in unikatno pasno sponko, ki so ga našli v Hrastniku so postavili v arheološko zbirko “Od šivanke do zvezd”. Grob ženske, ki so ga našli poleg bojevnika pa je bil zaradi plitvejše lege precej slabše ohranjen in ga, kot pojasnjujejo v muzeju, trenutno ni mogoče videti.

Celjski kustos je nad zasavsko najdbo navdušen, saj je le ta izjemno ohranjena in do zdaj še zelo nepoznana. In čeprav je najdišče na Kovku le eno izmed tovrstnih, so bila druga večja in bolj poznana večinoma raziskana v 19. in v začetku 20. stoletja; a velikokrat precej slabo in s pomanjkljivim dokumentiranjem ali celo brez njega; najdbe
(predvsem boljše in bolje ohranjene) pa odnesene ali prodane v tujino.

Foto: Nina Sovdat, PMC

Razkrili lokacijo prazgodovinskega ‘skritega’ zaklada

Print Friendly, PDF & Email