Doma Aktualno Najslabše učence prosili naj ostanejo doma?!

Najslabše učence prosili naj ostanejo doma?!

V hrastniški osnovni šoli so prosili starše najslabših učencev naj ti v času Nacionalnega preverjanja znanja ostanejo doma. Češ, da jim ne bi znižali dobrega povprečja šole. Na šoli to zanikajo.

Rezultati pokazatelj znanja in dela učiteljev ter šole

Bistvo Nacionalnega preverjanja znanja je izboljšanje znanj učencev in kakovosti poučevanja in učenja, zato so tovrstna preverjanja tudi pokazatelj uspešnosti šole in učiteljev, nam pojasnijo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Glede na rezultate mora ravnatelj pripraviti poročilo in ukrepe za izboljšanje dosežkov učencev vključiti v letni delovni načrt šole za naslednje šolsko leto.

Nacionalno preverjanje znanja je v skladu z Zakonom o osnovni šol za učence 6. in 9. razreda obvezno.

Na različnih bregovih

V uredništvu hranimo podatke mamice in otroka, ki stojita za zgoraj navedeno zgodbo. Govorice so se sprva začele širiti med otroki, ki so svojim staršem ogorčeni razlagali, kaj se je zgodilo.

Ker gre za resne obtožbe smo poiskali informacije iz prve roke in jih tudi dobili. Zakaj so starši sploh dopustili in učitelje upoštevali? Razlog je sila preprost. “Da ne bi upoštevala in tvegala mobing nad otrokom, ki že tako težko zdeluje razred in mu gredo učitelji pogosto na roko?” je takoj razjasnila sliko mamica.

Ravnateljica Marina Kmet je na obtožbe odgovorila le, da “trditev ne drži“. Na našo prošnjo nam je poslala tudi število manjkajočih učencev, kar kaže, da je bilo glede na zadnja tri leta, letos največ odsotnosti. Največ jih je tako v 6. kot tudi 9. razredu manjkalo pri pisanju slovenščine. Od 64 devetošolcev jih je pisalo 57, pri šestošolcih pa jih je manjkalo kar 9.

Kot razlog odsotnosti so v OŠ NHR navedli: koriščenje prostih dni (podaljšani prazniki), opravičilo staršev in zdravniška opravičila. “Zaradi večjega števila v naprej napovedanih odsotnosti, smo kontaktirali RIC, kaj storiti” še pojasni ravnateljica, ki se je obrnila na izpitni center že pred preverjanji. Tam so odgovorili, kot pravi, da je opravičevanje odsotnosti v domeni šole, zato so napovedane odsotnosti s strani staršev tudi sprejeli in opravičili.

Print Friendly, PDF & Email