Doma Aktualno NAPOVEDUJEMO: Slovenijo je zajel – Virus idej

NAPOVEDUJEMO: Slovenijo je zajel – Virus idej

Karanteno mnogi doživljajo kot spremembo, ki spravlja v stres, negotovost, celo depresijo in strah. So pa kljub temu, da so morali ostati doma ali pa so celo izgubili službo, številni taki, ki so si vzeli čas zase, za svoje talente in so ostali pozitivni in še bolj ustvarjalni

»Kriza iz človeka potisne na plano njegovo pravo osebnost, še bolj poudari talente in potencialne. In v času karantene so nekateri posamezniki še bolj ustvarjalno pisali, risali, ustvarjali zgodbe, pesmi, beležili anekdote. Da ves ta ustvarjalni potencial ne bi ostal nekje pozabljen, smo ljudi pozvali, naj nam pošljejo svoje prispevke in sedaj jih bomo tudi objavili,« je napovedala Petra Škarja iz trboveljske Založbe 5ka.

Pobudnik Darko Begić

Pobudo za nastanek knjige z razmišljanji ljudi, ki dajo upanje, nam dajo nove ideje, pobožajo srce in nahranijo dušo, je dal Darko Begić na Facebooku, zasledila in tudi takoj posvojila pa jo je Jelka Verk iz More than Beauty, ki tako kot založba 5ka deluje v Katapultu. In Jelka Verk ter Petra Škarja sta tako v času, ki ga je med drugim zaznamovala tudi akcija Maske za vse, ki je mobilizirala množico entuziastičnih prostovoljcev, odločno stopili v akcijo.

Več kot 70 različnih prispevkov posameznikov

Knjigo so naslovili Virus idej, v njej bo okoli 70 različnih prispevkov ustvarjalnih posameznikov. Vse prispevke, ki so jih dobili na elektronski naslov Založbe 5ka, bodo objavili na spletni strani in Facebook profilu založbe. Knjiga bo izšla konec maja v predvideni nakladi 1000 izvodov, napovedujeta Jelka Verk in Petra Škarja:

Jelka, Petra in Darko med snovanjem Virusa idej.

»Knjiga bo lahko navdih in opora vsakomur, ki verjame v moč pozitivne misli in dobrih dejanj. Virus idej je inspiracija vsem, ki se vrtijo v krogu obupa, strahu in žalosti. Pokaže nam, kako biti sam sebi motivator, kako zagnati pozitivno naravnanost našega ustroja. Hkrati je knjiga dokaz, da smo Slovenci izjemno ustvarjalni in da radi pišemo, tudi knjige. Zato želimo z Virusom idej dati spodbudo vsem, da čas krize in problemov skušajo preseči s pozitivnim nabojem, da pogledajo vase in na življenje z nasmehom in pozitivno naravnanostjo. Predvsem pa je Virus idej darilo ustvarjalnim ljudem, ki so svoje delo delili z nami,« pojasnjujeta podjetnici.

Petra Škarja

Ustvarjali so tudi otroci različnih starosti – od 10 do 15 let, in njihovi starši so s ponosom pošiljal različne prispevke v besedi in risbi. Tako bodo v Virusu idej zbrane zgodbe, razmišljanje, pesmi, pravljice, haikuji, akrostihi, ilustracije … »Največ razmišljanja je o tem, kako se svet ustavi in maj dobrega je v tem. Ljudje so pisali o stiku z naravo, pomenu odnosov, o sposobnosti iskanja pozitivnih plati krize…« je naštela Petra Škarja.

Print Friendly, PDF & Email