Doma Aktualno Narava je lepša v živo kot na ekranu

Narava je lepša v živo kot na ekranu

Dobrih 20 let zagorskih skavtov

Steg Zagorskih knapov oz. Zagorje 1 je bil ustanovljen leta 1997 in vse od takrat deluje v okviru Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Kljub takšnemu imenu združuje steg člane vseh zasavskih krajev in občin, poudari Nataša Prašnikar.

Narava je lepša v živo kot na ekranu

Skavti imajo štiri skupine – najmlajši od 8 let naprej so volčiči in volkuljice, ki se učijo osnov skavtskega življenja, saj s pomočjo volčjih zakonov in volčje obljube razvijajo čut in odgovornost do sočloveka, narave in svoje okolice. Ko volčiči dopolnijo 11 let postanejo izvidniki in vodnice, ti pa imajo vsak svojo funkcijo in naloge, ki jih tekom leta opravljajo.  Vod funkcionira pod vodstvom vodnika, ki vod odgovorno usmerja skozi različne izzive. Vrhunec skavtskega leta je tabor, ki poteka poleti in takrat si izvidniki in vodnice izven civilizacije postavijo šotore, kuhinje, umivalnico, … ter ogromen drog za zastavo (jambor) iz naravnih materialov.

Po 16. letu se popotniki in popotnice združijo v klanu, po 21 letu pa postanejo voditelji in svoje znanje in izkušnje prenašajo na mlajše.

Letošnje skavtsko leto bodo zagorski skavti pričeli v nedeljo, 14. oktobra 2018 ob 8.30 pred župnijsko cerkvijo v Zagorju,  celoten program pa bo trajal vse do 12. ure. Za več info pa lahko pišete na skavti.zagorje1@gmail.com ali pa nas poiščite na facebooku (Steg Zagorje 1).

Print Friendly, PDF & Email