Doma Aktualno NASVETI zasavskih zdravnikov za preprečevanje koronavirusa

NASVETI zasavskih zdravnikov za preprečevanje koronavirusa

Krizni štab trboveljske bolnišnice smo prosili za praktične nasvete glede preprečevanje novega koronavirusa in jih objavljamo na našem portalu!

“Le, če bomo ostali mirni in bomo vsi upoštevali navodila, ki veljajo v Sloveniji, nam bo to uspelo prej. Sicer bomo epidemijo le podaljšali” so enotni v Splošni bolnišnici Trbovlje

KAKO LAHKO PREPREČIMO ŠIRJENJE OKUŽBE:

Upoštevajmo naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

Izogibajte se gneči! V trgovino pojdite sami, nakupite več na enkrat. Če ocenite, da je trgovina prepolna, pojdite ven, in počakajte, da se malo izprazni. V trgovini si lahko nadenete tudi plastične rokavice, ki so običajno pri sadju in zelenjavi. Če tam ni rokavic, so pa sigurno plastične vrečke. Nadenite si jih na roke. Po uporabi jih odvrzite v koš za smeti pred trgovino. Doma si roke dobro umijte s toplo vodo in milom.

Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

• Če živite v hiši in je na voljo več kuhinj, kopalnic, stranišč,…, naj bolni uporabljajo svojo kuhinjo, kopalnico in stranišče, zdravi pa svojo. Tudi v hiši se ne obiskujte, med seboj komunicirajte s telefoni in drugimi elektronskimi načini.

• Če pa živite v stanovanju, pa poskusite tako: Oboleli naj se zadržujejo doma v svoji sobi, vrata v sobo morajo ostati ves čas zaprta. Lahko pa se soba, v katerem je oboleli, zrači. To zelo priporočamo! Z zračenjem bi virus sicer lahko odšel skozi okno, a bo njegova koncentracija zelo zelo majhna, praktično nenevarna za ljudi zunaj. V stanovanju naj oboleli uporabljajo skupne prostore le, če je to nujno potrebno. To pomeni:

– Na stranišče naj gre bolni sostanovalec sam. Po uporabi stranišča prostor dobro prezračite vsaj pol ure. Ne delajte prepiha po celem stanovanju, da okužbe ne raznesete po njem. Vrata v stranišče naj bodo zaprta, okno pa odprto vsaj pol ure. Če stranišče nima okna, zaprite vrata v drugih prostorih stanovanja in odprite okno v drugem prostoru, ki je stranišču najbližje. Po zračenju lahko stranišče uporabljate tudi zdravi sostanovalci. Straniščno školjko po uporabi razkužite ali umijte s toplo vodo in detergentom. Predvsem umijte / razkužite okvir straniščne školjke, kamor se bodo kasneje usedli tudi zdravi!

– V kopalnico naj gre bolni sostanovalec sam. Po uporabi kopalnice (tuširanje, osebna higiena) vrata v prostor zaprite in jo dobro prezračite vsaj pol ure. Če kopalnica nima okna, zaprite vrata v drugih prostorih stanovanja in odprite okno v drugem prostoru, ki je kopalnici najbližje. Po zračenju lahko stranišče uporabljate tudi zdravi sostanovalci.

Obroke hrane naj bolni sostanovalci zaužijejo v svoji sobi. Hrano jim postavite pred vrata in se umaknite. Oboleli naj odpre vrata in si hrano vzame v sobo. Po obroku naj krožnike postavi pred vrata in vrata zapre. Vi odnesete posodo v kuhinjo. Posodo obolelega ročno pomijete ločeno od posode zdravih , prav tako jedilni pribor. Shranite jih ločeno od posode za zdrave. Naj oboleli ves čas uporablja iste krožnike, kozarce in pribor. Če pomivate posodo ročno, uporabite za obolelega enak detergent za pomivanje posode kot običajno, pomivajte jih s čim bolj toplo vodo. Če posodo perete v pomivalnem stroju, lahko posodo obolelega in zdravih operete skupaj. Visoka temperatura in močno pomivalno sredstvo bosta uničila virus. Vseeno pa ločeno shranite pribor, krožnike in kozarce za obolelega, oboleli naj do konca bolezni uporablja veno iste krožnike, kozarce in jedilni pribor..

Karkoli boste prinesli v sobo obolelega, naj velja: postavite pred zaprta vrata, potrkate in se umaknete stran. Oboleli bo odprl vrata in stvari vzel noter. Ven iz sobe naj daje le nujno potrebne stvari. Če je le mogoče, jih operite v pralnem, pomivalnem stroju ali na roke z običajnim detergentom in zelo toplo vodo.

Posteljnino in obleko obolelega lahko operete skupaj s perilom zdravih. Visoka temperatura in pralni prašek v pralnem stroju bosta uničila virus.

Ne dotikamo se oči, nosu in ust.

• V primeru, da zbolimo, ostanemo doma in po telefonu pokličemo osebnega ali dežurnega zdravnika ter sledimo njihovim navodilom.

• Upoštevamo pravila higiene kašlja. To pomeni: kašljamo tako, da si pred usta damo komolec. Ne roko!

• Redno si umivamo roke z milom in toplo vodo.

• V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože. Če so roke vidno umazane, jih moramo pred uporabo razkužila prej umiti z vodo in milom. Razkužilo preko umazanije na rokah ne pride do kože. Le, če pride do kože, deluje.

• Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.

• Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

V Sloveniji splošna uporaba zaščitne maske ni potrebna. Maske se premočijo in po določenem času ne nudijo več zaščite. Potrebno jih je nadomestiti z novimi. Zelo pomembno je, da so pravilno nameščene (pokrivajo nos in usta). Maske so smiselne znotraj zdravstvenih ustanov, kjer so zaposleni poučeni, kdaj je uporaba maske potrebna, ter o njeni pravilni namestitvi, nošenju, snemanju in odstranjevanju. Zdravstveni delavci zaščitne maske nosijo v smiselnih okvirih in ne celoten delovni čas.

Kaj velja za “domače” maske?

Po spletu kroži veliko navodil, kako si iz »domačih materialov« (papirnate kuhinjske brisače, kuhinjski serveti,…) izdelamo obrazne maske. Takole bomo rekli: dokler so suhe, je njihova uporaba boljša kot nič, ne nudijo pa tako dobre zaščite kot za to izdelane obrazne maske. Ko pa so mokre, niso več uporabne. Če želite, si jih naredite in uporabljajte. Škodujejo ne, mogoče pa malo koristijo, dokler so suhe. Mokre zavrzite.

Trenutno ni dokazov, da bi se lahko hišni ljubljenčki okužili s koronavirusom. Kljub temu si je po vsakem kontaktu z živalmi priporočljivo umiti roke, saj nas to ščiti tudi pred ostalimi mikrobi, ki se lahko prenašajo med človekom in živaljo.

KAKŠNI SO PREVENTIVNI VARNOSTNI UKREPI GLEDE KORONAVIRUSA V VEČSTANOVANJSKI STAVBI:

Posebnih navodil za večstanovanjske zgradbe ni, veljajo splošna priporočila za preprečevanje okužbe. Ne bojte se, če je slučajno oboleli v vašem bloku ali stolpnici. Oboleli je prejel natančna navodila o obnašanju od svojega zdravnika. Mora se jih natančno držati in upamo, da se jih tudi bo. Ne bojte se, če se bo slučajno sprehodil po hodniku in nesel ven smeti (ker živi sam) ali odprl vrata stanovanja, da bo v stanovanje vzel dostavljene stvari pred vrata. Skupni prostor (stopnišče, hodnik,…) prezračite, če je le mogoče. Posebno čiščenje skupnega prostora ni potrebno Če se oboleli samo sprehodi skozi prostor in se v njem zadržuje manj kot 15 minut, bo verjetnost, da virus prenese v zrak skupnega prostora, zelo majhna. Če pa ga vidite, da navodil ne upošteva, ga opozorite! Zakličite skozi okno, zakličite čez zaprta vrata! Ne odpirajte vrat!

Dvigala: Uporabljajte jih čim manj, hodite po stopnicah. Tako bo dvigalo ostalo čistejše za tiste, ki ga res morajo uporabiti.

Seveda se vsi tudi primemo ograje, kljuk in drugih sredstev za oprijemanje, ki jih uporabljamo vsi. Če je le mogoče, jih ne prijemajte. Če pa jih, se ne bojte, le upoštevajte naslednja navodila: Dokler ni možnosti, da bi si roke umili z vročo vodo in milom, se ne dotikajte obraza, nosu in ust. Ob prvi priložnosti pa si roke umijte z vročo vodo in milom.

Če nimate znakov okužbe dihal, lahko odidete ven v naravo, ampak ne v skupinah! Z avtom se zapeljite na osamljen kraj in uživajte v samoti! Če koga srečate, se pozdravite na daleč, vsaj dva metra naj bo med vami.

Ohranjajte socialne stike med seboj, a zdaj le elektronsko. Vse, kar ste prej prepovedovali svojim otrokom, je zdaj dovoljeno! Snapčetajte, tiktokajte, facebookajte, glejte se po Skypu, Whatsappu, Viberju, zaženjeno je E-druženje! In #ostanitedoma!

KAJ PA, ČE NAS »ZVIJE«:

Imejmo v mislih, da gre za obdobje, ki je trenutno težko, a bo minilo. Poskušajmo ostati mirni.

Pomaga nam lahko pogovor z ljudmi, ki jim zaupamo. Pogovarjajmo se z družino in prijatelji.

Če pogovor v živo ni mogoč, lahko uporabimo različne novodobne tehnologije.

Ohranjajmo socialne stike, kolikor je v trenutnih okoliščinah možno oz. varno. Socialne stike lahko vzdržujemo tudi preko novih tehnologij. Izogibajmo se tesnim stikom.

Ohranjajmo zdrav življenjski slog – zdravo se prehranjujmo, dovolj spimo, bodimo fizično aktivni (npr. sprehod brez druženja, vadba doma,…)

Za sprostitev ne posegajmo po cigaretah, alkoholu in drugih drogah. Ukvarjajmo se z aktivnostmi, ob katerih se počutimo dobro.

Če občutimo, da smo zaradi nastale situacije čustveno preobremenjeni, se lahko obrnemo na spodaj navedene kontakte (najprej uporabimo vire pomoči po telefonu). Če nimamo znakov bolezni, ne hodimo v zdravstvene ustanove. Pridobimo čim več relevantnih informacij, ki nam bodo pomagale natančno oceniti tveganje in sprejeti razumne preventivne ukrepe.

Vse informacije v zvezi s koronavirusom in nastalo situacijo, pridobivajmo iz zanesljivih virov (npr. ministrstva, NIJZ, WHO, in medijev, ki te informacije povzemajo). Zmanjšajmo izpostavljenost medijskim vsebinam, ki nas še dodatno vznemirjajo.

Za soočanje s trenutno situacijo uporabljajmo tiste veščine, s pomočjo katerih smo se že v preteklosti uspešno soočali z neprijetnimi življenjskimi situacijami in ki nam pomagajo obvladovati čustva.

Potrudimo se, da nastala situacija ne bo ogrozila načel solidarnosti in človečnosti. V skrbi za svoje zdravje pomislimo tudi na druge, predvsem na ranljive skupine prebivalstva (npr. socialno ogroženi, ljudje s kroničnimi obolenji, starejši..) in kako jim lahko pomagamo na način, da ne ogrozimo svojega zdravja.

Bodimo strpni in sprejemajoči drug do drugega. Samo s skupnimi močmi bomo dosegli, da se bo življenje čimprej spet vrnilo v normalne tirnice.

Ko je stiska zelo huda, lahko pokličete na katerega izmed spodaj navedenih virov.

Za podatke o ustreznih oblikah pomoči ali samo za podporo in pogovor se lahko obrnete tudi na telefone za pomoč v stiski:

Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).

Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24 ur/na dan, vsak dan). Klic je brezplačen. TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro) Klic je brezplačen.

Internet kot podporni medij ob duševni stiski:

#tosemjaz – spletni portal namenjen otrokom in mladostnikom www.tosemjaz.net. Med.Over.Net – spletni portal na temo zdravja, duševnega zdravja in drugih področjih www.med.over.net.

NeBojSe – spletni portal Društva za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami DAM www.nebojse.si

Spletna postaja za razumevanje samomora in pomoči, ki je na voljo. www.zivziv.si

INFORMACIJE O KORONAVIRUSU so dostopne na spodnjih spletnih straneh ter na brezplačni telefonski številki 080 1404

Družinam z otroci, ki potrebujejo varstvo, naj priskočijo na pomoč drugi državljani in zagotovijo varovanje njihovih otrok. Vsekakor naj otrok ne varujejo starejši ljudje oziroma tisti, ki spadajo v rizične skupine za okužbe z novim koronavirusom.

Pri varovanju otrok doma naj se upošteva osnovna higienska navodila glede umivanja rok; higiene kašlja; z neumitimi rokami se ne dotikamo oči, nosu in ust; prostore pogosto zračimo in redno čistimo površine, ki se jih pogosto dotikamo.

V primeru, da se otroke pelje ven, se odpravite na lokacije, kjer ne bo prihajalo do tesnih stikov z drugimi otroki in osebami oz. poskrbite da do takšnih stikov ne bo prišlo.

Če se pri otroku pojavijo bolezenski znaki okužbe dihal (npr. slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje), naj starši po telefonu pokličejo osebnega ali dežurnega zdravnika. V takšnem primeru svetujemo, naj varstvo in nego bolnega otroka prevzamejo starši.

VIR: Splošna bolnišnica Trbovlje

Print Friendly, PDF & Email