Doma Aktualno Ne le hčeri, še vnučka je “rdečekrižarka”!

Ne le hčeri, še vnučka je “rdečekrižarka”!

Si predstavljate, da po tridesetih letih delovne dobe v tehničnem podjetju zamenjate službo? In še to v čisto drugo smer. Štefka Suša pravi, da se je odločila pravilno in še vedno, po desetletju, dela kot sekretarka Rdečega križa Zagorje z dušo in srcem.

Kot mala deklica si gospa Štefka ni predstavljala, da bo dokončala strojno srednjo šolo v Trbovljah in se zaposlila kot planer proizvodnje, vendar je takrat le sanjala o oddaljeni Ljubljani, z željo po delu v zdravstvu. Poleg dolgoletnega dela v Bartec Varnost je na pomoč priskočila še v krajevni skupnosti, kjer je zadovoljila svojo željo po pomoči sočloveku. S svojo pridnostjo je pridobila pomembne stike, ki so jo kasneje pripeljali do nove službe. S podporo domačih pa je službo sekretarke sprejela.

Na najslabšem družine, kjer oba starša prejemata minimalca

Občani si verjetno težko predstavljamo kaj vse sploh obsega delo sekretarke in Rdečega križa nasploh. Neprestano sodelovanje pri humanitarnih programih, raznorazni tečaji (tečaj za bolničarja, tečaj za voznika motornih vozil, obnovitveni tečaji) ter priprava ekip prve pomoči. A tu je še razdeljevanje paketov in oblačil, vzdrževanje skladišča pohištva, sodelovanje s trgovinami pri predaji viškov hrane (mlečni izdelki, sadje, kruh, toploteka, itd.) in še bi lahko naštevali. Tako s pomočjo vseh 13 krajevnih skupnosti dobijo pomoč družine širom občine. A na območnem združenju opažajo, da največkrat potrebujejo njihovo pomoč prav upokojenci in družine, katere oba starša prejemata minimalno plačo.

“Bom kar tako rekla. Jaz grem na te odločbe Centra za socialno delo, saj tisti, ki imajo odločbo in tisti, ki imajo socialno denarno pomoč so pač upravičeni tudi do naših paketov. Ostalo pa naši prostovoljci po terenu, saj jim verjamemo in zaupamo. Jaz pravim tako: sama vidim soseda v kakšnem stanju živi, tako vidijo tudi vsi naši prostovoljci. In tako gre paket mogoče še bolj v prave roke.”

“Vsi se prepletamo in delamo skupaj.”

Pot po kateri privabljajo nove prostovoljce se začne že v vrtcih. Gospa Suša nam je zaupala, da vse delajo medgeneracijsko. Imajo namreč medgeneracijsko skupino, ki se srečuje vsak četrtek, občasno pa jih obišče vrtec ali obratno. S pomočjo licencirane predavateljice izvajajo tudi prikaz temeljnih postopkov oživljanja (TPO) in uporabe defibrilatorja že v vrtcih in odzivi so več kot odlični.

Vir: Območno združenje Rdečega križa Zagorje

“Sama se lahko pohvalim, da imam že od samega začetka stalno podporo domačih. Hčerki mi vedno pomagata pri animacijah in novih idejah. Tudi moja 10-letna vnučka je zelo zagreta, vedno je zraven, ko sodelujemo z raznimi društvi ali pa ko prikazujemo temeljne postopke oživljanja. Ona je čista “rdečekrižarka” in celo pravi, da bo nekoč sekretarka – po babici.”

Slavne Nerezine že 9. leto zapored

Vir: Območno združenje Rdečega križa Zagorje

Lahko bi rekli, da je letovanje, ki ga v celoti organizira Rdeči križ Zagorje, postalo že kar tradicionalno. Letošnje leto bodo peljali na dogodivščino 80 otrok, ki bodo bivali v hišicah v kampu Bučanje. Seveda, pa imajo prednost otroci, ki prihajajo iz socialno šibkejših družin.

“Vesela sem, da se otroci vračajo. Res je dober občutek, ko izveš, da so uživali in se imeli super.” nam je zaupala Štefka Suša.

“Vedno se mi po glavi pletejo nove ideje.”

Rdeči križ Zagorje strmi k stalnemu omogočanju letovanja, saj menijo, da nihče v Zagorski dolini ne sme biti prikrajšan užitkov na morju, sploh pa otroci. Potrudijo se tudi za starejše, sicer v manjšem številu, ampak kljub temu upajo, da zajamejo tiste, ki željo videti morje.

S pomočjo ekip prve pomoči pa želijo še naprej ozaveščati občane s postopki oživljanja in uporabo defibrilatorja. Podpirajo tudi še bolj nov, a zato nič manj učinkovit, program prvih posredovalcev, saj so med njimi tudi člani Rdečega križa.

“Celo življenje sem imela željo pomagati. Še ko sem delala v artecu sem že sodelovala z ekipami prve pomoči, potem je vse skupaj malo propadlo, a sedaj vse prihaja nazaj. Lahko se pohvalim, da je ekipa prve pomoči Srednje šole Zagorje, z našo organizacijo in pomočjo, postala državni prvak ravno v teh dneh, v tednu Rdečega križa. Vsem članom – Lei Ramovšek, Domnu Drobežu, Anji Psarn, Maruši Klančišar, Lari Kuder, Sari Kaliope ter Diani Gorišek iz srca čestitam. Res smo ponosni na njihov dosežek.” nam je z veseljem povedala gospa Suša.

Ponosna je na svoje delo

V 10 letih je Štefka Suša dosegla veliko. Še vedno je polna energije in “norih” idej, ki jih lahko s podporo predsednice Rdečega križa Zagorje Metke Podpečan tudi uresniči.

“Moja služba ni 8-urna, ampak je po cele dneve, sobote in nedelje.  Če so sobote in nedelje kdaj moje, so preživete z mojimi štirimi vnučkami. Hodim v hribe ali pa grem na morje. Rada tudi berem, ni dopusta na morju brez knjige, brez ljubezenskih romanov oziroma lahkega čtiva.”

Edina njena želja je, da ostane zdrava in, da je obkrožena s tako dobrimi ljudmi kot jih že ima v okolici ter, da lahko pomaga in še naprej ustvarja.

 

Print Friendly, PDF & Email