Doma Aktualno Ne obnova, nujna bo novogradnja

Ne obnova, nujna bo novogradnja

Večposteljnih sob v domovih starejših ne bo več. Do leta 2021 naj bi imeli vsi urejene sobe v eno in dvoposteljne. Hrastniškemu domu tako bijejo zadnje ure.

Ne obnova, nujna bo novogradnja

Že leta v Hrastniku pripravljajo teren za postavitev novega doma starejših. Tako župan kot direktor sta prepričana, da adaptacija obstoječega ni mogoča in bo potrebna novogradnja. Ta pa naj bi bila na Leši, tam kjer je nekoč bil begunski center. Tam je trdna, velika in stabilna površina, ki je primerna za gradnjo doma, pojasni direktor doma starejših v Hrastniku Drago Kopušar.

Drago Kopušar

Leta 2009 je bila lokacija na Leši že v prostorskih načrtih, DIIP (dokument identifikacije investicijskega projekta) je bil izdelan in poslan na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Potem je nastopila kriza, opisuje zgodbo župan Miran Jerič. Z aktivnostmi v smer novega doma so ponovno začeli konec leta 2015, ko so v domu naročili idejni projekt preureditve obstoječega doma, izkazalo se je, da bo potrebna novogradnja. Kot zatrdi direktor so lani idejni projekt izdelali in ga tudi poslali na ministrstvo, kjer so po sestanku našli še nekaj pomanjkljivosti, ki pa jih bodo letos v načrtih dopolnili.

Kdo bo plačal?

Lokacija na Leši bi bila najbolj primerna za nov dom.

A priprava popolne dokumentacije bo le ena od nalog, najtežja – pridobiti finance – bo večji zalogaj. Lastnik in ustanovitelj doma je država bodo za gradnjo morali denar odšteti na državnem nivoju, so pa na občini, kot je obljubil župan, prav tako pripravljeni priskočiti na pomoč. To so dokazali že pri sofinanciranju izdelave projekta.

Iz občinskega proračuna pa bodo letos in drugo leto uredili cesto na Lešo, pločnike in vso komunalno opremo, sočasno z rudniškim programom urejanja degradiranih površin.

 

Print Friendly, PDF & Email