Doma Aktualno Nekoč šola, danes prostor za nešteto vsebine

Nekoč šola, danes prostor za nešteto vsebine

Rado Mrežar

Prebivalci radeške Jagnjenice že dolgo želijo okrepiti socialno skupnost na podeželju skozi ustvarjanje priložnosti za srečevanje ljudi in postopno aktivacijo ranljivih skupin s pomočjo različnih oblik aktivnosti za prepoznavanje potencialov lokalnega podeželskega okolja. Tako je nastal projekt Stara šola za nove ideje.

Občina Radeče je kot nosilec projekta, skupaj z KTRC Radeče, krajevno skupnostjo Jagnjenica in DKŽ Arnika kandidirala za evropska. Projekt je potrjen na ravni LAS Posavje in na Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja in bo potekal v tako imenovani stari šoli v Jagnjenici, zato je njegov sestavni del tudi obsežno vzdrževalno delo na samem objektu. Vrednost projekta je ocenjena na dobrih 200 tisoč evrov, sofinanciranje Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja znaša skoraj 150 tisoč.

Predsednik KS Jagnjenica Rado Mrežar je zadovoljen: »Sem eden zadnjih učencev iz časov, ko je v tem objektu še bila šola. Vse je že pripravljeno, da se gradbena dela začno 1. maja, zaključena pa naj bi bila do konca junija, saj imajo izvajalci rok, ki ga morajo spoštovati.«

Kulinarika in turizem

Objekt vsem krajanom veliko pomeni. Tudi KTRC Radeče bo tu imel kotiček, v katerem bodo aktivno sodelovale tudi domačinke – kmečke žene. »Želimo promovirati kulinariko in turistične znamenitosti Jagnjenice in okolice« še doda Mrežar. Spomnili se bodo tudi gozdne železnice, ki je bila edinstvena v teh krajih in tretja v Sloveniji. To je bila prometna pot za prevoz lesa in oglja izpod naselja Počakovo po dolini potoka Glažuta do naselja Jagnjenica. V ta namen bodo postavili voziček, kakršnega so koristili v času gozdne železnice.

Tomaž Režun, župan

V preurejenem objektu bodo potekale razne delavnice, medgeneracijska srečanja, športne aktivnosti, vaje …, skratka kraj bo veliko pridobil tako v vsebinskem kot tudi estetskem pogledu.

»Z eno besedo, to je odličen projekt. Zakaj? V Jagnjenici živijo pridni in zagnani ljudje ter delujejo številna društva, ki se sestajajo tedensko« je več kot ponosno dejal prvi mož Radeč Tomaž Režun in dodal, da se že vrsto let pogovarjajo o stari šoli, kako jo sanirati in preurediti. Župan je prepričan, da bo investicija v dobrobit vseh krajanov.

Pogodbe so podpisane, izvajalci izbrani, dela pa naj bi se začela že čez dva tedna.

Print Friendly, PDF & Email