Doma Aktualno NEVERJETNO: Za brezplačno sadiko postaneš kandidat za svetnika, pa sploh ne veš?

NEVERJETNO: Za brezplačno sadiko postaneš kandidat za svetnika, pa sploh ne veš?

Ti ponudijo brezplačno sadiko, se podpišeš – misleč, da daješ podporo Zelenim Slovenije in postaneš kandidat za svetnika na letošnjih lokalnih volitvah. Se vam zdi neverjetno? Pa ni. V Trbovljah se je zgodilo točno to.

Kdo pije, kdo plača?

Včeraj je na družabnem omrežju Denis Juteršek objavil sporočilo, v katerem razkriva, kako je nehote za brezplačno sadiko nagovarjal Trboveljčane naj se podpišejo – po njegovem, da dajo podporo njemu in še dvema Trboveljčankama pri kandidaturi za svetniško mesto pod okriljem Zelenih Slovenije. V resnici pa niso podpisovali podporo temveč so se vpisali kot kandidati za občinske svetnike in se znašli tudi v naši objavi, kjer smo objavili vsa imena, ki so jih zbrale Občinske volilne komisije.

“Mi smo delili brezplačne sadike, kot je bilo obljubljeno v volilni kampanji. Gospod, ki je sadike pripeljal je dejal občanom, kdor podpira Zelene naj izpolni obrazec in s tem podpre stranko na lokalnih volitvah. Ljudje so izpolnili in podpisali,” opisuje kandidatka Adrijana Tomić, prav tako kot Juteršek presenečena, da so jih zavedli.

Kandidati so hoteli podporo, dobili pa nove kandidate

Vsi trije kandidati so bili prepričani, da ljudje v zameno za brezplačno sadiko podpisujejo podporo njim in stranki na lokalnem nivoju in delili so sadike. Kot nam je še zaupala Tomićeva sta se pripeljala gospod in dekle iz spodnje fotografije, se menda nista niti predstavila, po naših podatkih gre za Anjo Zelenik in še enega predstavnika, in začela z zbiranjem podpisov.

Kontaktirali smo tako Zelene Slovenije, kot tudi Andreja Čuša, a do objave nismo dobili nobenega odgovora. Tudi vsi trije Trboveljčani so se zmenili, da bodo počakali na odziv stranke, potem pa podali še uradno izjavo.

“Soglasje je nepreklicno”

“Soglasje je nepreklicno” nas poduči direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko in ljudje so sami odgovorni za to, kaj podpisujejo. Če so prepričani, da je šlo za prevaro ali goljufijo, se lahko seveda obrnejo na policijo, mogoča pa je tudi pritožba na Občinsko volilno komisijo, ta pa bo primer predala na upravno sodišče. Vučko še doda, da občinska komisija zakonsko gledano nima pristojnosti, da bi kandidature preklicala. Volilni postopek mora nemoteno teči naprej.

Print Friendly, PDF & Email