Doma Aktualno Neverjeten slap skrit tik ob glavni cesti za Savo

Neverjeten slap skrit tik ob glavni cesti za Savo

Mitovški slap se nahaja na potoku Mitovščica, ki se izliva v Savo. Potok ima kratek površinski tok, je pa vseeno zelo zanimiv in vsake toliko se pod njim znajdejo tudi radovedni kopalci.

V Zasavju je narava res bogata – gozdovi, visoki hribi, reke in potoki in tudi zanimiv 9-metrski slap tik ob glavni cesti med Trbovljami in Zagorjem.

Slap je dvostopenjski in je ob deževnih obdobjih in kadar ga ne preraste zelenje, viden tudi tistim, ki se peljejo mimo.

Mitovščica izvira nekaj sto metrov nad cesto, v pobočju Kuma. Pod Kosmovo oziroma po domače Mitovškovo domačijo, je voda v lehnjaku ustvarila žleb. Nad glavnim slapom se nahaja manjši osemmetrski slap, pod njim Mitovščica zavije na desno, k spodnjemu slapu. Za zavoj Mitovščice v desno, je kriva lehnjakova kopica, ki se je izločila iz vode potoka. Potok je posledično vklenjen, in ne teče več naravnost proti Savi, kot je tekel v pretekli geološki zgodovini. Voda drvi naprej ter po nekaj metrih pade preko lehnjakove police petnajst metrov globoko v kotel. Iz tolmuna voda odteče po strugi, in se po nekaj deset metrih izlije v Savo.

Vir: Geografija Slovenije (FB stran), avtor: Mišel Podgorski in slapovislovenije.

Print Friendly, PDF & Email