Doma Aktualno NEVERJETNI posnetki kraške jame sredi Zasavja

NEVERJETNI posnetki kraške jame sredi Zasavja

Kraška jama Štangovc se nahaja nad Kisovcem, vanjo pa so se prvi že v 60.letih prejšnjega stoletja spuščali Kisovški rudarji.

Zasavje skriva kraško lepotico. Kraška jama Štangovc nad Kisovem se po lepoti in številčnosti kapnikov in kapniškega okrasja lahko brez težav primerja s Postojnsko jamo. Jamo so pred več desetletji odkrili domačini, ki so na travniku nad globeljo, v kateri se

Irena Stražar in Alojz Klančišar na travniku nad jamo.
Irena Stražar in Alojz Klančišar na travniku nad jamo.

skriva jama, pasli živino. »Otroci so v jamo metali kamenje,« razlaga Alojz Klančišar iz Kinološkega društva Zagorje, ki si že več kot dve desetletji prizadeva, da bi jamo Štangovc uredili in bi postala dostopna za javnost. V 60.letih so se vanjo prvi spustili rudarji. »Leta 1978 pa je bil prvi organiziran spust tukajšnjih domačinov,« pove Klančišar. V začetku 90.let so jamo prvič obiskali jamarji in ugotovili, da gre res za pravi kraški biser v Zasavju.

VIDEO:

»Mene je jama zelo presenetila, na tako majhnem prostoru je toliko kapnikov in okrasja,« je navdušena Irena Stražar iz Jamske reševalne službe, ki je videla že veliko jam. Dostop do jame je po gozdni poti do globeli, kjer se vhod pravzaprav nepozornemu obiskovalcu skrit. Majhna luknja ne da slutiti, da se 34 metrov pod njo skriva takšen biser.

Vhod v jamo je skozi majhno luknjo

Ko se opremljeni s čelado, varovalnim pasom in popkovino po vrvi pod budnim očesom jamarjev prek električnega škripca spustimo 34 metrov v globino, se pred nami odpre pravo kraško podzemlje. »Po tem, ko se po vrvi spustiš v jamo ne potrebuješ nobene dodatne opreme, zato je jama nadvse primerna za turistične oglede,« pravi Stražarjeva.

Vhodna jama je bogata s kapniki in kapniškimi zavesami. Nad jamo so navdušeni tudi gorski reševalci. “To je sicer moja prva jama, ampak je res lepa in predvsem je vzdušje drugačno kot v gorah,” pravi Peter Zupančič iz Gorske reševalne službe Ljubljana. Nekaj korak od vhodne dvorane pa se skriva še ena jamska dvorana, kjer so organizatorji ob sobotnem obisku pripravili pravi mali koncert in tako preverili tudi njeno akustičnost. Kako se je dvorana odrezala, lahko preverite v spodnjem videu.

Matej in Matic Bovhan sta v jami tudi zaigrala

V tej dvorani se skriva prava kapniška družinica,” pove Stražarjeva. Tudi domačini so na jamo ponosi. “Lepo je, da imamo nekaj takšnega v svoji bližini, vendar to ni le naša jama, ampak je ponos celotnega Zasavja,” pravi Boštjan Ocepek, predsednik krajevne skupnosti Šentlambert. Tako jamarji kot domačini si želijo, da bi se v prihodnosti našel denar za ureditev jama. “Radi bi uredili vstopni tunel in v jami uredili razsvetlitev, da bi tako jama postala dostopna čisto vsem obiskovalcem,” si želi Klančišar.

FOTOGALERIJA:

 

Print Friendly, PDF & Email