Doma Aktualno NEVERJETNO: Otroka v olajšavo pa še 10.000 evrov od države na račun

NEVERJETNO: Otroka v olajšavo pa še 10.000 evrov od države na račun

Tisti, ki med letom za svoje otroke ali druge vzdrževane družinske člane niste uveljavljali olajšave, imate čas do začetka februarja, da oddate vloge. Letos lahko z oddajo vloge preko spleta zadanete še 10 tisočakov.

Rok za oddajo vloge za vzdrževane družinske člane je 5. 2. 2018, v skrajnem primeru lahko olajšavo uveljavljate še ob oddaji ugovora na informativni izračun, ki ga boste prejeli.

10.800 Zasavcev uveljavlja olajšavo

Slovenci po podatkih Generalnega finančnega urada olajšavo največ koristimo že med letom. Kar 240.000 zavezancev olajšavo koristi med letom, le 85.000 ob koncu leta. Presenetljivo pa so podatki v Zasavju drugačni. Kar polovica od 10.800 zavezancev koristi olajšavo ob koncu leta.

V večini oddajamo vloge v papirnati obliki, pravi Stojan Glavač iz Fursa, le 9 odstotkov zavezancev jih odda preko spleta na e-davkih. Prav zato so letos poenostavili obrazce in pripravili nagradno igro, ki vam lahko prinese 10 tisočakov, če vlogo oddate preko sistema e-Davki.

Jerneja iz Trbovelj: “Tako potihem varčujem”

Trboveljčanka Katja ima 9 let staro deklico in zanjo olajšavo uveljavlja Katjin mož, zato ker ima večjo plačo, pojasni Katja. Ne koristi olajšave med letom, koristi olajšavo enkrat letno. Tudi Jerneja iz Trbovelj uveljavlja olajšavo enkrat letno, koristi pa jo za obe deklici, saj ima večje dohodke od moža. “Tako potihem varčujem” pojasni.

Mateja iz Zagorja se je odločila drugače. Oba otroka uveljavlja med letom, saj se ji to pri mesečnem plačilu konkretno pozna in “ne želi kreditirati države”. Tinkara in Peter iz Hrastnika, ki imata enoletnika, si bosta preračunala, komu od njiju se olajšava “bolj splača”, prav tako pa jo bosta koristila enkrat letno in ne med letom.

Komu se bolj splača uveljavljati? Obrazec za vzdrževane družinske člane, pogosta vprašanja … Najdete TUKAJ!

Print Friendly, PDF & Email