Doma Aktualno “Niso me zasmehovali”, pravi Miha

“Niso me zasmehovali”, pravi Miha

Nataknite si boksarske rokavice, potem pa poskusite nekaj napisati! No, tako se počuti invalid, so predstavili na delavnici Za vse.

Združenje izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije RS je v prostorih Mladinskega centra Trbovlje predstavilo svojo dejavnost in projekt Za vse. S takšnimi dogodki in delavnicami poskušajo nagovoriti in ozavestiti nevladne organizacije, posameznike in druge o pojavu diskriminacije invalidov in na splošno oseb s posebnimi potrebam.

Darja Jamnik

Andreja Tasič iz združenja pravi, da še danes delodajalci zaposlujejo raje osebe s kroničnimi boleznimi, kot pa invalide. Darja Jamnik iz podjetja Želva, ki v Trbovljah izvaja zaposlitveno in poklicno rehabilitacijo invalidov, pravi, da so uspešni pri usposabljanju tistih s težavami v duševnem razvoju in prav tako tistih s težavami na telesnem področju. Na leto sodelujejo s okoli 20 udeležencev, ki delajo eni krajši, drugi polni delovni čas.

Prisotna sta bila tudi Miha in Marko. Miha je slaboviden, Marko pa je že popolnoma slep.

“Niso me zasmehovali“, pravi Miha

Miha iz Ljubljane prihaja kot predstavnik Društva študentov invalidov Slovenije, ki izvajajo izkustveni del te delavnice. Sam ima status invalida že od otroštva. Je slaboviden. Na eno oko sploh ne vidi, na drugem pa ima približno 5 % vida. Kljub oviram je končal gimnazijo in študiral pravo. V vsakdanjem življenju si pomaga s številnimi pripomočki, kot so povečevalno steklo, programska oprema na računalniku in podobno. Knjige bere s poslušanjem. Potrebuje cel kup prilagoditev, ki mu olajšajo vsakodnevno življenje. Že v času študija se je srečeval s težavami, ker ni mogel brati iz table in prosojnic. Ko si je fotokopiral literaturo, si je to povečeval. Pomagali so mu sošolci in tudi profesorji. Imel pa je tudi podaljšan čas pisanja testov. Z ljudmi ima pozitivne izkušnje in ni imel večjih težav zaradi svoje invalidnosti. Pravi, da večina jih je pripravljena pomagati, se potrudijo razumeti. Zelo malokrat se zgodi, da doživi kakšno zavrnitev ali nerazumevanje. Tudi zasmehovanja še ni doživel, nam zaupa. Če pride do neprijetne situacije, je to, po njegovem mnenju, bolj zaradi nepoznavanja kot kaj drugega.

Nadenite si boksarske rokavice in poskušajte pisati!

Na predstavitvi so poskušali udeležencem tudi preko izkustev in različnih pripomočkov, pokazati realne probleme, s katerimi se srečujejo invalidne osebe in približati udeležencem različne vrste invalidnosti.

Print Friendly, PDF & Email