Doma Aktualno Njene rože cvetijo vso leto

Njene rože cvetijo vso leto

Že v zgodnjih najstniških letih je začela – najprej s štrikanjem, potem kvačkanjem. Danes najljubše ročno delo pa so rože iz dass mase. Joži Kukovič je sodelovala v LAS-ovi operaciji Zgodbe rok in krajev, kjer je svoje izdelke lahko pokazala širši Sloveniji.

Bo akacija nov zasavski spominek?

Kukovičeva prisega na vrtnice, v zadnjem času pa se je lotila priprave akacij. Le teh se tako rada spomni še iz časov življenja na Nasipih. “Vsepovsod so rasle akacije” pripoveduje, prav zato bi rada akacijo iz dass mase pripravila kot zasavski spominek.

Z rokodelstvom je pričela konec osnovne šole in, ker so doma imeli zelo omejeno finančno stanje, oče se je namreč poškodoval med delom v rudniku, se je morala znajti po svoje. Štrikati jo je naučila soseda, ki je imela tri sinove in je bila vesela, da je lahko svoje znanje prenesla naprej. Potem pa je nadaljevala še s celo vrsto drugih ročnih del. Poleg vezenih prtov, izdelkov iz slanega testa še vedno vztraja pri svojih raznobarvnih rožah.

Navdihe išče iz vsakdanjega življenja, zato se najde veliko rudarske tematike, več kot očitna pa je tudi njena ljubezen do narave. Ob lepem vremenu se loti urejanja okolice in vrta, ponosna je na vsako pridelano dobroto. Kadar pa je bolj mrzlo, pada dež – je čas namenjen rokodelstvu.

Ko je šla v “penzijo” je mislila, da bo časa več. Tipična upokojenka pa ima v resnici časa še manj, v smehu pove. Koliko izdelkov je že naredila, niti slučajno ne ve, teh je bilo ogromno, pravi. Bolj kot ne, je šlo vse v dar. Kukovičeva aktivno sodeluje na dobrodelnih prireditvah in brez pomislekov svoje umetnine da za nekoga, ki potrebuje pomoč.

Ena njenih največjih umetnin so bile zlate vrtnice, še večje od pravih, ki so jih podarili na prireditvi Turističnega društva Trbovlje, katerega članica je tudi sama.

Zasavski rokodelci in rokodelke imajo neverjeten čut za lepoto!

A v Zasavju je več takšnih, in kaj vse pripravljajo. Odprtih ust ostane vsak, ki si pogleda, kaj zmore človeška roka. Enajst operacij slovenskih LAS-ev “Zgodbe rok in krajev” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Namen pa je bil, da se rokodelcem ponudi pomoč pri pridobivanju strokovnega znanja, omogoči sodelovanje s strokovnjaki in deli izkušnje. Ne le, da bodo izboljšali izdelke, temveč bodo znali svoje kreacije predstaviti in jih prodati na trgu.

Nekaj čudovitih umetnin zasavskih ustvarjalcev najdete v spodnji fotogaleriji:

 

Operacijo sodelovanja Zgodbe rok in krajev sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Print Friendly, PDF & Email