Doma Aktualno NEVERJETNO: Zagorje ima prvo občinsko rodoslovno drevo v Sloveniji

NEVERJETNO: Zagorje ima prvo občinsko rodoslovno drevo v Sloveniji

Uroš Ocepek

“Gre za velik projekt in je tudi zelo zanimiv, saj lahko vsak Zagorjan in vsak, ki je vsaj malo sorodstveno povezan z Zagorjem, pogleda, na katere vse načine sta si v sorodu.” projekt na hitro opiše eden od avtorjev, dr. Uroš Ocepek.

Nada Brezovar, Andrej Klembas in dr. Uroš Ocepek sta se lotila raziskovanja potomcev Zagorjanov in pripravila interaktivno občinsko drevo, kjer se lahko najde praktično vsak, ki je nekako povezan z Zagorjem. Idejni vodja je bila Nada Brezovar, ki je bila tudi Uroševa učiteljica v osnovni šoli. Danes pa predstavljata projekt, v katerem je učiteljica s pomočjo Andreja Klembasa popisala več kot 120.000 posameznikov, za tehnično plat pa je poskrbel naš sogovornik.

Mi smo poskusili in deluje, kaj pa vi?

Družina Hudomalj

Trenutno ima zagorsko družinsko drevo 117600​ posameznikov in se še širi. Večina posameznikov je sorodstveno povezanih z občino Zagorje ob Savi. Vsekakor pa bodo drevo razširili tudi s pomočjo posameznikov drugih bližnjih občin, saj življenje ne pozna meja, pravijo ustvarjalci.

Namen spletnega drevesa je ozavestiti povezanost med regijami, med občinami in tisto, kar je najpomembneje, med ljudmi. Obenem k sodelovanju vabijo tudi priseljence občine Zagorje, da s svojim popisom sorodnikov postanejo del občinskega družinskega drevesa.

“Prav zanimivo je, ko ugotoviš, da si v nekem sicer daljnem sorodu z dolgoletnim prijateljem” v smehu doda Uroš, ki je pošteno raziskal svoje korenine.

Spletno drevo in tam seveda tudi sebe in svoje sorodnike najdete TUKAJ!

 

Print Friendly, PDF & Email