Doma 1+1=2 Nova možnost mednarodnega sodelovanja za GESŠ Trbovlje

Nova možnost mednarodnega sodelovanja za GESŠ Trbovlje

Sredi januarja 2018 je GESŠ Trbovlje obiskala gospa Davorka Drijenčić, ki je predstavila zanimiv predlog o sodelovanju z Gimnazijo v Kaknju v Bosni in Hercegovini. Ker imata Kakanj in Trbovlje veliko skupnega, so povabilo sprejeli in minuli vikend se je skupina učiteljev trboveljske šole odpravila na 460 kilometrov dolgo pot v Kakanj.

Da so v Kaknju zares dobrodošli, so začutili takoj ob prihodu. Kljub pozni uri so jih v hotelu pričakali gospa Drijenčić, ki je predsednica Slovenskega združenja meščanov Jožef Špringer v Kaknju, in gospa Aida Šišić Hakulija, učiteljica angleščine na gimnaziji Muhsin Rizvić v Kaknju in koordinatorica mednarodnih projektov na šoli. Že prvi klepet je pokazal, da oboji vidijo veliko možnosti za sodelovanje.

Uradno se je obisk začel v soboto, 17. 11. 2018, s sprejemom na šoli. Pričakal jih je ravnatelj šole, Maid Goralija, s skupino učiteljev. Dobrodošlico so izkazali tudi s plakati s slovensko tematiko, ki so jih dijaki gimnazije izdelali pri različnih predmetih. Učenci, ki obiskujejo pouk slovenskega jezika, so obiskovalcem pripravili kratek kulturni program v slovenščini.

Glavni namen obiska je bil sestanek učiteljev obeh šol, na katerem so preučili možnosti
sodelovanja. Strinjali so se, da je področij, ki bi jih lahko raziskovali naši dijaki, veliko. Skupna zgodovina, podobnosti in razlike v gospodarskem razvoju mest, primerjava geografskih značilnosti, raziskava življenjskih zgodb priseljencev iz Trbovelj v Kakanj in obratno, primerjava kulturnih značilnosti obeh narodov in še mnogo drugega.

Najpomembnejši in verjetno za dijake najzanimivejši del sodelovanja pa bi bili obiski v partnerskem kraju. Nizanju idej so le stežka naredili konec, a urnik obiska jih je priganjal. Izmenjali so si še protokolarna darila in si obljubili, da bodo prvi del izmenjave izpeljali že pomladi 2019.

Gostitelji so se res izkazali, saj so tudi preostanek dneva zapolnili s številnimi zanimivostmi. Po obisku šole je sledil ogled Muzeja v Kaknju, takoj za tem pa še ogled ene najstarejših džamij v Bosni, džamije sultana Mehmeda II el-Fatiha in frančiškanskega samostana u Kraljevi Sutjeski. Oba zgodovinska spomenika sta Trboveljčane navdušila. Samostan se ponaša z bogato knjižnico in lepo urejenim zgodovinskim muzejem.
Dan so zaključili z družabnim večerom v prostorih Slovenskega združenja meščanov Jožef Špringer. Prebivalci Kaknja slovenskih korenin so na svoje društvo še posebej ponosni, saj je najstarejše združenje Slovencev v Bosni. Društvo se imenuje po Jožefu Špringerju, članu ustanovnega odbora in prvemu predsedniku skupščine društva. Ponos so delili z njimi, saj je bil gospod Špringer Trboveljčan. To je tudi razlog, da so partnersko gimnazijo poiskali prav v Trbovljah.

“Menimo, da je posebna čast za naše mesto, da se društvo, ki je za ohranjanje slovenske kulture in jezika med Slovenci v Bosni najbolj zaslužno, imenuje ravno po Trboveljčanu. Iskrena zahvala gospe Davorki Drijenčić za pobudo in organizacijo nepozabnega srečanja in topel sprejem. Iskrena zahvala tudi ravnatelju, učiteljem in dijakom gimnazije v Kaknju. Presenetili ste nas s svojimi idejami in dobro voljo. Polni lepih vtisov se veselimo sodelovanja! Na tem mestu se za protokolarna darila zahvaljujemo tudi Občini Trbovlje.” nam je za konec zaupala Jelena Keršnik, ravnateljica GESŠ Trbovlje.

Print Friendly, PDF & Email