Doma Aktualno Ob 100 letnici zasavskega slavčka ponatis “Na tista lepa pota”

Ob 100 letnici zasavskega slavčka ponatis “Na tista lepa pota”

Ladkova knjiga

Odličen operni pevec, igralec, ter večkratni nagrajenec Prešernove nagrade. Letos mineva 100 let od rojstva Ladka Korošca, rojenega v zasavskih koncih, natančneje v Zagorju.

Ladko kot Don Kihot

Korošec prihaja iz glasbene družine in kljub težki mladosti je Ladko pri desetih letih odšel v Ljubljano, kjer je najprej postal dramski igralec, nato še pevec, opisujejo njegovo življenjsko pot v fundaciji Ladka Korošca. Zagorjan je postal operni pevec svetovnega slovesa. Basist, ki je nastopal tudi izven Evrope, tudi na Antarktiki in Avstraliji. Nastopal je na opernih odrih velikih dvoran v velemestih, na malih odrih vaških, kulturnih domov in v šolah z odločnim motivom: »Pel bom, dokler bom živel!«

Ladko ni bil le velik pevec, temveč zelo dober igralec. Njegovi liki so bili naravnost resnični in kot bi bili izrezani iz življenja. Nastopal je v delih kot so: Seviljski brivec, Don Kihot, Rigoletto in druge. Prešernovo nagrado je slavni pevec in igralec prejel kar trikrat, je prejemnik tudi Zlate Lire, najvišje priznanje zveze združenje glasbenih umetnikov Jugoslavije.

Ponatisnili bodo “Na tista lepa pota”

Ladko kot deček

Leta 1973 je izdal knjigo o svojem življenju in o nastopih po svetu, z naslovom Na tista lepa pota, ki je izšla leta 1973.

Ustanova Fundacija Ladko Korošec se je odločila, da bo ob 100 letnici rojstva izdala ponatis knjige Ladka Korošca »NA TISTA LEPA POTA«. Občina Zagorje bo vsem osnovnim in srednjim šolam ter vsem knjižnicam od Litije do Radeč podarila po 3 knjige. Knjigo bodo uradno predali predstavniki Ustanove Fundacija Ladko Korošec, Rudarskega pevskega zbora Loški glas in MPZ Ladko Korošec.

Nekatere aktivnosti v okviru 100 letnice bodo kljub koronavirusu

Kljub korona virusu bodo potekale nekatere aktivnosti v okvirju Ladkove obletnice. Predstavniki Ustanove Fundacije Ladka Korošca, Rudarski pevski zbor Loški glas in MPZ Ladko Korošec, bodo prvi petek v avgustu ob 11. uri, k spomeniku pred Weibergerjevo hišo v Zagorju položili cvetje. Tam bo Rudarski pevski zbor Loški glas zapel venček Ladkovih najljubših ljudskih pesmi.  

Za petek 23. oktobra pa Organizacijski odbor pripravlja koncert zagorskih pevskih skupin in opernih pevcev s programom pesmi, ki jih je imel Ladko Korošec najraje. Prireditev »Poklon Ladku Korošcu«, ki bo v KC Delavski dom Zagorje.

Print Friendly, PDF & Email