Doma Aktualno Obeta se nova »stara« sprememba

Obeta se nova »stara« sprememba

Fototeka RTH, ZON.si

O paviljonih na Trgu revolucije, ki jih občina odkupuje in pripravlja prostor za nekaj novega, smo pisali že večkrat.

Občina Trbovlje se je sistemsko lotila odkupovanja objektov na tem območju z namenom, da bi le ta porušila. Kaj bo po rušitvi tam nastalo, pa zaenkrat še ni povsem jasno.

Postavljeni začasno, a po 50 letih še vedno stojijo

Paviljoni so bili zgrajeni med leti 1966 in 1970. Pred postavitvijo je bila na tem mestu zelenica in cesta, kot lahko vidite na spodnji fotografiji.

Za izgradnjo paviljonov je bil izveden javni natečaj, na katerem sta zmagala ljubljanska arhitekta Pibernik in Sedej in že takrat je bilo rečeno, da so paviljoni postavljeni le začasno, da bodo po določenem obdobju odstranjeni. A to se do danes ni zgodilo.

Trbovlje potrebuje “srce mesta”

Fototeka RTH

»Paviljoni so sicer primer dobre arhitekture zgradb začasnega značaja, vendar res začasnega« poda svoje mnenje trboveljski arhitekt Kristijan Čuk in še doda: »Sedaj je takšna arhitektura na takšnih mestih preživeta in se lahko umakne kvalitetnejši izrabi prostora, kar je bil konec koncev tudi njen namen in poslanstvo. Začasna rešitev urejanja prostora.«

Kaj dejansko bo tu nastalo bomo morali počakati, pravijo na občini Trbovlje, kjer bodo idejne zasnove naročili šele po odkupu vseh paviljonov. Vsekakor si delijo mnenje s Čukom, ki pravi, da Trbovlje potrebujejo »srce mesta«. Po mnenju arhitekta bi na tem mestu lahko stal mestni trg z zaprto in odprto tržnico, »kvalitetno oblikovan v smislu tradicionalnih slovenskih tržnic in njihove premične in nepremične opreme«. Na občini vidijo priložnost tudi, da bi prostor odprli in s tem poudarili tamkajšnji spomenik, kip Revolucije.

Trg revolucije v novi podobi

Avtor: Petra Šmid, NŠG

Print Friendly, PDF & Email