Doma 1+1=2 Obisk Evropskega parlamenta v Strasbourgu

Obisk Evropskega parlamenta v Strasbourgu

V četrtek, 24. 10. 2019, sta se dijakinji petih letnikov Srednje šole Zagorje skupaj s profesorico v zgodnjih urah z avtobusom napotile proti Strasbourgu, Franciji. Na dolgi vožnji so se imele priložnost spoznati z mladimi iz drugih slovenskih šol, si z njimi izmenjati znanje o Evropski uniji in si z igrami krajšati čas. Po napornem dnevu vožnje in po kratkem obhodu centra mesta sta se namestili ter se sprehodili do bližnje restavracije na večerjo.

Naslednje jutro so pozajtrkovali ter pohiteli in se uredili za obisk Evropskega parlamenta. Obisk je bil povezan s projektom Šola ambasadorka Evropskega parlamenta. Po varnostnem pregledu so se vsi obiskovalci zbrali v eni od večjih dvoran. Število mladih udeležencev je bilo preko petsto. Po kratkem nagovoru uslužbenke in minutni predstavitvi vseh udeleženih držav so se postavili v vlogo poslancev. S kratkim kvizom so preizkusili, kako delujejo glasovanja, in ugotavljali, s kakšnimi problemi se srečujejo v parlamentu.
Zatem so bili povabljeni na kosilo v restavracijo parlamenta, v času odmora pa so imeli priložnost sodelovati v igri znanja, Eurogame. Po kosilu so se razdelili v delavne skupine in po sejnih sobah, kjer se je razpravljalo o različnih evropskih prioritetah. Tema, ki so jo obravnavale, so bile človekove pravice. Po podrobnih razpravah in pripravi poročil ter argumentov so se vsi ponovno zbrali v veliki dvorani, kjer so sledile predstavitve. Sledili so še povzetki in predlogi. Izveden je bil tudi finale igre Eurogame ter podelitev nagrad. Po koncu obiska, ki se je zaključil s predvajanjem evropske himne, so se sprehodili od parlamenta do centra Strasbourga. Kljub pozni uri in mraku je bilo mesto prijetno in očarljivo. Čeprav je mesto v Franciji in je temu primerno tudi vzdušje, sta zelo opazna pridih in vpliv Nemčije. Predvsem je to zaznati v arhitekturi, ki je zanimiva mešanica obeh kultur. Zelo utrujeni, a polni novih znanj, so se vrnili v hotel in pripravili vse potrebno za vrnitev domov. Tako so se po kratki noči in hitrem zajtrku natrpali nazaj na avtobus in začeli dolgo pot domov, kamor so prispeli v poznih večernih urah.

Print Friendly, PDF & Email