Doma Aktualno Očetu na čast: »Trda roka, mehko srce«

Očetu na čast: »Trda roka, mehko srce«

Oče Bojan in sin Aleš Pižmoht.

»Trda roka, mehko srce« – tako Aleš Pižmoht v pogovoru na kratko opiše svojega očeta, Bojana Viktorja Pižmohta, kateremu na čast skupaj s Kofukan zvezo Slovenije organizira karate dogodek, ki bo potekal jutri, 1.6., v Športni dvorani Hrastnik. Šlo bo za prijateljsko tekmovanje, v katerem bodo nastopali mladi karateisti iz cele Slovenije v katah in borbah.

Oče in sin: Bojan in Aleš Pižmoht

Dogodek bo posvečen legendi slovenskega karateja, Bojanu »Lucu« Pižmohtu, ki se je s karatejem seznanil v 60ih letih prejšnjega stoletja, ko je bil kot član Jugoslovanske vojske stacioniran v Alžiriji. Po vrnitvi v domovino se je pridružil slovenskim karateistom v karate klubu Celje na Polulah, kasneje pa je ustanovil lasten karate klub v Hrastniku in se z njim včlanil v karate organizacijo Budokai, ki je takrat imela sedež v Zagrebu. Na tekmah lige Budokai, v kateri je takrat nastopalo 32 klubov iz Slovenije, Hrvaške in Bosne, je že v sezoni 1972 osvojil 1. mesto. Do leta 1982 se na tekmah v ligi ni nikoli uvrstil slabše od šestega mesta. Leta 1976 je postal prvak v borbah in katah, ob tem pa je v svoji kategoriji osvojil še več drugih mest. Mojstrstvo je pokazal v kategoriji »simultanke«, kjer je bil nepremagljiv med leti 1973 in 1982. Kljub zrelim letom še vedno vztraja v karateju kot mentor mlajšim, saj je to njegov način življenja.

Ne uči le borilnih veščin, temveč življenja

Bojan Viktor Pižmoht tako že več kot 50 let uči veščine karateja v Hrastniku, in to brezplačno. Njegov klub (Karate klub Hrastnik) je namreč edini v celi Sloveniji, ki krije vse stroške za svoje člane, od članarin ter registracij pa vse do kimon ter prevozov na tekme. Tako posameznikom v vodstvu kluba ne ostane nič, da klub teče kolikor gladko se le da, pa poskrbijo preko zamenjav »usluge za uslugo«. A Bojan se glede denarja ne pritožuje, saj to počne iz ljubezni do karateja, hkrati pa na ta način poskuša odvrniti mlajše stran od ulic in potencialnih tragedij, ki jih lahko doletijo, če so prepuščeni sami sebi in usmeriti njihovo energijo v nekaj pozitivnega, saj kot nam je dejal Aleš, njegov oče preko karateja ne uči samo borilnih veščin, temveč tudi način življenja.

Bojan trenira svojega sina Aleša še danes, začelo pa se je ko je naš sogovornik imel vsega 5 let. Aleš nam je dejal, da je bil v otroštvu deležen »špartanske vzgoje«, za kar je očetu izjemno hvaležen, hkrati pa ga je oče natreniral v izjemnega karateista. Aleš je namreč pod okriljem očeta Bojana bil praktično nepremagljiv v več tekmovanjih, vse od stilskih pa do državnih prvenstev. Aleš je o svojem očetu povedal še, da gre za človeka, ki ima trdo roko in hkrati zelo mehko srce. Vedno rad pomaga ljudem, ko se ti znajdejo v stiski, a seveda kot gre pričakovati od velikega mojstra borilnih veščin, pred pomočjo dostikrat najprej pride nauk, kako se dotičnemu problemu v prihodnosti izogniti.

Priznanje in zahvala velikemu borcu svetovnega kova

Kljub temu da je Bojan pustil ogromen pečat v slovenskem karateju, je njegovo življenjsko delo ostalo skrito očem širše javnosti, saj zanj nikoli ni dobil priznanj ali kakšnih nagrad. To ga niti najmanj ne moti, a sin Aleš ima drugačen pogled na to. Zato se je odločil, da mu sam pokaže, da je njegovo delo in mojstrstvo še kako cenjeno. Želja po tem je postala še toliko močnejša, po tem ko se je Bojan boril s težkimi boleznimi v zadnjem času, ki so močno prestrašile njegovo družino in bližnje. A Bojan ni samo veliki borec v dvoranah, temveč tudi izven nje, in je bolezni uspešno premagal, kar je sinu Alešu še povečalo željo po tem, da pokaže spoštovanje, ki ga skupaj s karatejsko skupnostjo čutijo do Bojana in njegovega življenjskega dela.


Karate v Hrastniku

Fotografijo očeta v mladih letih je Aleš “izmaknil” brez njegove vednosti.

Bojan »Luc« Pižmoht je po vrnitvi v Slovenijo začel s poučevanjem karateja tako v Hrastniku kot tudi v Zagorju. Sčasoma je prišla na prvo mesto družina in ostale obveznosti, zato se je osredotočil le na Hrastnik, kjer pa je slovenski karate doživel ogromno uspehov na svetovni ravni, veliko zaslug za to pa gredo prav Bojanu Pižmohtu in Miranu Groharju, ki sta veljala za mojstra svetovnega kova in dosegala zmage na turnirjih širom sveta. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, karate tekmovanj v Hrastniku ni bilo že več kot 15 let. Aleš še pomni, kako je bilo včasih, ko so ta tekmovanja potekala po telovadnicah v Hrastniku – ta so potekala v ožjem krogu ljudi, ki so poskrbeli za hrano in pijačo, same borbe pa so potekale brez zaščite, tako da so udeleženci od opreme na sebi imeli samo kimono. Ker je bil v ospredju karate in druženje, tudi tekmovalnih taks ni bilo.

Aleš si želi, da bi jutrišnji dogodek uspel do te mere, da bi ga v Hrastniku ponovili vsako leto. Želi, da bi se karate vrnil v Hrastnik in bi vsako leto potekalo državno ali pokalno prvenstvo, kasneje pa morda tudi kakšno evropsko ali pa celo svetovno stilsko prvenstvo.

Prijateljski turnir bo jutri v Hrastniku

Dogodek, ki bo imel brezplačen vstop, se bo začel jutri ob 10. uri z govorom župana Občine Hrastnik in bo prijateljske narave, saj gre za posvetilo Bojanu Pižmohtu. Kljub temu pa lahko gledalci pričakujejo zelo dobre borbe in kate iz strani najbolj perspektivnih karateistov Slovenije.

Print Friendly, PDF & Email