Doma Aktualno Od kdaj toliko strokovnjakov za izvozni čas gasilcev?

Od kdaj toliko strokovnjakov za izvozni čas gasilcev?

Na družabnih omrežjih se je pri zadnjih večjih intervencijah - požar vozil pri bivšem hotelu in prometna nesreča pri Rudarju - razvila debata o izvoznem času gasilcev, zato smo situaciji vzeli pod drobnogled.

Izvozni časi so opredeljeni v Merilih za organiziranje in opremljanje gasilskih enot in v Pravilih gasilske službe, glede na kategorizacijo gasilske enote, ki pa je določena glede na število prebivalcev, tip naselja in še nekaj drugih kriterijev, nam pojasni Marko Zaletel, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Trbovlje mesto.

Kup komentarjev o zadnjih intervencijah

Po zadnjih dveh večjih intervencijah v Trbovljah – požar na parkirišču pri bivšem hotelu in prometna nesreča pod Rudarjem – so se pojavile kritike na “nove gasilce” Pa čeprav je velik del “tanovih” istih kot “tastarih”, jim očitajo nestrokovnost, počasnost in očitno nekateri z oken celo beležijo čas od nesreče do prihoda gasilcev na kraj.

Trboveljska gasilska enota je organizirana kot enota 5. kategorije, kar pomeni, da morajo prvi izvoz zagotavljati v 5 minutah. Prejšnja ureditev je od gasilcev terjala izvoz v minuti od prejetega klica.

Če se dotaknemo intervencije požara vozil pri bivšem hotelu. Požar sta med patruljo slučajno opazila policista, pojasni Marko Zaletel, ki sta v skladu s postopki, požar prijavila preko Operativnega komunikacijskega centra v Ljubljani, ta je informacijo posredoval na Regijski center za obveščanje Trbovlje, ki je aktiviral trboveljske gasilce, nato pa sta se takoj lotila evakuacije stanovalcev. Kot pravi Zaletel so izvozili v slabih štirih minutah od aktivacije enote.
Tudi glede druge intervencije, ki so jo komentirali opazovalci na družbenih omrežjih, je bil izvozni čas ustrezen – ena minuta. “Na internetu pa se pojavljajo informacije, da smo za prihod na kraj potrebovali 25 minut, kar je grdo zavajanje javnosti. V primeru, da je na regijski center za obveščanje javljeno »avto zbil osebo« le ta aktivira NMP in pa policijo. V konkretnem primeru je bilo tako. Policist je kasneje na kraju presodil, da glede na to, da sta bila udeležena dva vozila in pešec, da potrebuje pomoč gasilcev (odklop akumulatorja, posutje razlitih tekočin). Posledično nas je regijski center za obveščanje aktiviral kasneje.”

Opazka: 25 minut za 2 kilometra?

Eden od glasnih kritikov nove organizacije in tudi sedanje trboveljske oblasti – vsaj na družabnih omrežjih je Trboveljčan Branko Arnšek, ki je med drugim zapisal: “Tisti, ki so “pridivjali” z rdečima voziloma, so rabili 25 minut do Dom in vrta (manj kot 2 km).” Arnšek je bil ob koncu Barovičevega mandata izvoljen v Svet zavoda Gasilski zavod Trbovlje in štiri leta temu tudi predsedoval. Prav tako je že pred četrt stoletja sedel v skupini, ki je pripravila odlok o ustanovitvi, sedaj že nekdanjega gasilskega zavoda. Na naše vprašanje, da bi komentiral trenutno organiziranost pravi, da je ne pozna, niti ne pozna podrobnosti pogodbe med občino in PGDTM-jem. S svojimi komentarji pa je želel opozoriti “na napake, ki sem jih opazil kot “občan””. In še dodal, da so ga brez opozorila izključili iz gasilskega društva, ker je pozabil plačati članarino.
In smo na pobudo Arnška o izvoznem času vprašali tudi Regijski center za obveščanje Trbovlje; torej kakšni izvozni časi so bili v prejšnjem letu in pri zadnjih intervencijah, kjer pa nam je vodja Boštjan Breznikar pojasnil, da gasilci sami sporočajo čas in lahko podatke o tem dobimo na pristojni gasilski enoti.

Zaletel: “Potrebno je vedeti, da ogenj gori enako sedaj, kot je pred reorganizacijo.”

Intervencij se glede na statistiko udeležuje od 15 do 25 gasilcev, skupaj imajo v Trbovljah trenutno 48 operativnih gasilcev in 6 pripravnikov.​ Zaletel priznava, da se je izvozni čas ponoči podaljšal, a ne več kot za minuto. Po drugi strani pa so z novo ureditvijo dosegli številčnejšo odzivnost na intervencije tega tipa, kot je bilo to urejeno v preteklosti in na večje število gasilcev v dnevnem času, ko se po statističnih podatkih zgodi največ dogodkov.

Izvozni časi so opredeljeni v Merilih za organiziranje in opremljanje gasilskih enot in v Pravilih gasilske službe, glede na kategorizacijo gasilske enote, ki pa je določena glede na število prebivalcev, tip naselja in še nekaj drugih kriterijev, nam pojasni Marko Zaletel, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Trbovlje mesto.

“Šlo je v tej smeri, da bi gasilci počasi na intervencije tekli goli” komentira odločitev o reorganizaciji županja Jasna Gabrič, ki je prepričana, da je v tako majhni občini prejšnja ureditev bila nemogoča. Na račun sprememb bodo gasilci dobili novo opremo, še doda in prenovili bodo dotrajane prostore gasilskega doma.
Print Friendly, PDF & Email