Doma Aktualno Odločitev, da je stopila v čevlje podžupanje je bila prava, a čaka...

Odločitev, da je stopila v čevlje podžupanje je bila prava, a čaka jo še veliko dela!

»Mesec december je čas za pregled, kaj smo naredili«, je v telefonskem klicu dejala Vojka Šergan, ko se je obrnila na naše uredništvo. »Rada bi občanom predstavila, kaj počnem kot podžupanja in v kaj sem usmerjala svoj čas in energijo«.

Dobro. Pa poglejmo kaj bivša SMC-jeva poslanka kot podžupanja Hrastnika počne.

Trenutno napore vlaga v ohranjanje rudarske dediščine. Izkoristila je povezave, ki jih kot bivša poslanka še ima ter strankarske kolege prosila, da Hrastniku odprejo kakšna vrata v državni upravi. In sta z županom hodila od ministrstva do ministrstva, do skladov raznih državnih podjetij in iskala način, kako bi rudniško premoženje prišlo v last lokalni skupnosti. Pa naj bo to Rudarski godbeni dom, mladinski center ali drugi društveni prostori, ki jih ima še vedno v lasti RTH v likvidaciji. Šerganova verjame, da bodo problem rešili skozi projekte za Regionalni razvoj in četudi občina nepremičnin ne bo dobila zastonj, jih bo lahko odkupila po simbolični ceni.

V načrtu »reševanja dediščine« je vsekakor tudi Mlakarjevo stanovanje, ki pa potrebuje nekaj lepotnih popravkov. Kot pravi naša sogovornica so potrebni manjša adaptacijska dela in urediti bo treba okolico. Takoj, ko se uredi lastništvo.

Če ne nepremičnin, dobili vsaj nekaj rudarskih rekvizitov

Dobra novica je, da je občina že uspela brezplačno pridobiti paket starinskega rudarskega orodja, ki bo vključen v hrastniške muzejske zbirke. In, če ostanemo še pri rudniku, je na spisku želja tudi rudniški rov, doda še župan Marko Funkl. V Hrastniku je ostal odprt del rudniškega rova, ki je inovativen prostor za manjše prireditve, kar se je izkazalo letos septembra, ko so tam priredili hrastniški literarni večer.

Hrastnik se bo vključil tudi v Rudarsko pot, ki naj bi potekala od Sedraža preko Hrastnika in vse do Zagorja ali celo še do Litije.

Pri svojem delu se držim načela : »Delaj dobro za lokalno skupnost in pomagaj ljudem po svojih močeh.«

V novembru je podžupanja skupaj z Društvo upokojencev in Kmetijsko zadrugo Laško pripravila projekt Medgeneracijskega stičišča na Dolu. V klubskih prostorih Kulturnega doma naj bi opremili prostor, kjer se bodo občani lahko srečevali, družili. Kmečke žene bodo pekle piškote, starejše bodo digitalno opismenjevali, pripravili bodo sadjarske delavnice in v takrat že preurejenem Kulturnem domu skrbeli, da bo prostor zaživel. Podžupanja je prepričana, da bodo s tem dvignili kakovost življenja vsem generacijam, če bo seveda omenjeni projekt izbran med najboljšimi v regiji.

Tik pred koncem leta pa se je podžupanja skupaj z občinsko svetnico Kristino Drstvenšek lotila priprave novega Akcijskega načrta za neodvisno življenje invalidov v občini. Prvi točki sta nedavno urejeni klančini, katerim naj bi vsako leto sledila še kakšna. »V pogovoru z občani, sva poiskali, kaj potrebujejo in če na hitro strnim, so poleg klančin in gibalnih ovir izpostavili brezplačne prevoze in oskrbo starejših na domu«. Njihove želje sva vnesli v načrt in bova poskrbeli, da bo zanje zagotovljeno mesto tudi v občinskem proračunu.

Subvencije za toplotne črpalke, več za samooskrbo in poseben podračun

Poleg naštetega pa Šerganova deluje tudi kot občinska svetnica in na tem mestu se je zavzemala, da se zagotovijo subvencije za nakup toplotnih črpalk, več spodbud za samooskrbo ter vzpostavitev posebnega podračuna, kjer bi namenili sredstva za pomoč društvo, ki se prijavljajo na razne projekte in jih ne morejo izvesti, ker nimajo lastnih sredstev.

Da je stopila v čevlje podžupanje ji ni žal, odgovori na naše vprašanje o prevzemu funkcije: »Sodelovanje z županom in vsemi strokovnimi službami je odlično. Delamo kot ekipa!«. Z letom, ki se zaključuje je zadovoljna in si želi, da bi enako občutili tudi občani. Ob tem pa doda še zaključno misel: »Vse dobro želim vsem in vsakemu. In naj bodo prazniki lepi in umirjeni«.

Print Friendly, PDF & Email