Doma Aktualno Odraščanje v Trbovljah ne bi zamenjala za noben drug kraj

Odraščanje v Trbovljah ne bi zamenjala za noben drug kraj

»Celo življenje sem govorila, da bom pediatrinja. Kot študentka na vajah iz nevrologije, me je ta smer čisto prevzela in sem se zanjo tudi odločila,« se spominja Trboveljčanka asist.mag. Senta Frol dr. med. spec. nevrologinja

Kot mala deklica je rada plesala in smučala, trenirala je tudi gimnastiko. Bila je vzorna učenka, a vseeno razposajena in radovedna, tudi kakšno je kdaj »ušpičila«.

Osnovno šolo in tudi gimnazijo je obiskovala v rodnih Trbovljah. Študij medicine jo je popeljal v Ljubljano, kjer je tudi ostala.

Pediatrinja bom, je sprva mislila, potem pa …

Od malih nog je želela postati pediatrinja. Na študentskih vajah iz predmeta nevrologija pa je prepoznala svojo “pravo” smer in v njej tudi nadaljevala.

Že med študijem je delala in si izkušnje nabirala kot del medicinske pomoči na absolventskih izletih. Po končanem študiju je sledilo pripravništvo in specializacija, ki je trajala šest let.

Dodatno je končala še podiplomski študij iz biomedicine. Po končanem študiju in vseh obveznostih je ostala v UKC Ljubljana na Nevrološki kliniki. Trenutno je vpisana v 1. letnik doktorskega študija.

Od multiple skleroze do možgansko-žilnih bolezni

Multipla skleroza je postalo njeno največje zanimanje, svojo pot nevrologinje je ponovno preusmerila in danes nadaljuje kariero na možgansko žilnih boleznih, o tem veliko predava, tudi zunaj meja; izbrala si je tudi magisterij na temo tovrstnih bolezni. Iz tega področja bo pisala tudi svojo doktorsko dizertacijo, še pove.

Posebno pozornost posveča možganskim kapem. »Predvsem me zanima zdravljenje, spreminjanje zdravljenja možganskih kapi, kako se to spreminja, nove smernice,« navdušeno nadaljuje Senta Frol, ki o tej bolezni tudi predava in ozavešča laično populacijo. Predvsem jih želi podučiti o vzrokih in kako možgansko kap prepoznati.

Pred kratkim je predavala tudi v Trbovljah. Nad obiskom je bila presenečena. Predvsem jo je presenetilo dejstvo, da to področje ljudi zanima in so se odzvali v tolikšnem številu.

Poleg medicine so njena strast še potovanja

Poleg svojega dela so njena strast in užitek tudi potovanja, izleti in vikend pobegi. Uživa v skratka v vsem kar se tiče potovanj, tudi v sami rezervaciji in iskanju novih ciljnih destinacij.

»Izbiranje hotelov, kam, kako in vse kar spada zraven, me miri in sprošča, v raziskovanju le tega izredno uživam« razlaga dr. Frolova in nadaljuje da,« če ne bi bila nevrolog in če pomislim, kako rada imam potovanja, bi mogoče imela svojo potovalno agencijo.«

Rodno Zasavje je zakon

»Otroštvo in odraščanje v Trbovljah je bilo zelo lepo in ne bi zamenjala za otroštvo in odraščanje kje drugje,« nostalgično za konec pove Senta Frol, ki še pravi, da se vedno rada vrača domov, seveda kolikor ji dopušča čas. Tu ima družino, s katero so zelo povezani. Predvsem z nečakinjo, ki jo vedno nasmeji in s čim preseneti. Rada se vrača tudi zaradi svojih prijateljic iz otroštva.

Print Friendly, PDF & Email