Doma Aktualno Ojej, kdo ne pozna prebavnih težav na dopustu, pikov žuželk in poškodb?

Ojej, kdo ne pozna prebavnih težav na dopustu, pikov žuželk in poškodb?

Tanja Brvar Šuštar

Oh, še kako dobro poznamo potovalno lekarno. Sploh takrat, ko na počitnice s seboj odnesemo vse, le tisto kar potrebujemo ne. Zasavski farmacevtki Sara Korošec in Tanja Brvar Šuštar sta za naše bralce pripravili še kako koristna navodila, kaj izbrati za svoje potovanje.

Vsebina lekarne odvisna od potovanja

Sara Korošec

Vsebina potovalne lekarne ni za vsakega ista, ampak se prilagaja cilju potovanja – recimo, če potujemo v države z visokim standardom in visoko dostopnostjo do zdravniške in lekarniške službe, je lahko vsebina naše potovalne lekarne bolj skromna. Če pa potujemo v (sub)tropske kraje in smo na počitnicah ob tem zelo mobilni, pa lahko vsebina potovalne lekarne zaseda kar precej prostora v našem kovčku. Potovanja v tropske kraje so povezana z določenimi tveganji za različne okužbe. Odvisno od lokacije in načina potovanja ter telesnega stanja popotnika so lahko potrebni tudi specifični ukrepi, npr. cepljenja in preventivno jemanje zdravil na poti. Zato je najmanj 4 – 6 tednov pred odhodom v takšne kraje priporočljiv obisk ambulante za potnike, ki je namenjena osebnemu posvetu o zdravstveni zaščiti pred in med potovanjem.

Vzemite tudi kartico zdravil!

Med zdravila, ki jih bomo vzeli s seboj na potovanje najprej uvrstimo tista zdravila, ki nam jih je predpisal zdravnik in jih jemljemo za zdravljenje kroničnih bolezni. Vsekakor je ta zdravila smiselno vzeti s seboj v nekoliko večji količini od predvidene, saj se lahko čas potovanja iz kakršnih koli razlogov tudi podaljša. Med potovanjem včasih pride prav tudi osebna kartica zdravil – seznam zdravil, ki jih jemljemo, z imeni zdravil in učinkovin, odmerjanjem, načinom in namenom jemanja, dodatnimi opozorili… Če kartice še nimate, o izdelavi le-te prosite v vaši lekarni.

Izmed preostalih zdravil je skoraj obvezen del potovalne lekarne, in to ne glede na cilj potovanja, zdravilo, ki blaži bolečine in znižuje povišano telesno temperaturo.

Ojej, kdo ne pozna prebavnih težav na dopustu?

Med pogostejše zdravstvene težave na potovanju uvrščamo prebavne težave. Večina se je verjetno že srečala s potovalno drisko. Pri vseh oblikah je osnovno nadomeščanje tekočine in elektrolitov. Pri hudih oblikah je potrebna uporaba raztopin z rehidracijsko soljo (lahko v obliki praškov, zrnc, šumečih tablet), tudi probiotikov. Pri tem je potrebno vedeti, da moramo zaužiti vsaj 2,5 litra tekočine kot osnovno potrebo po vodi, temu pa je potrebno prišteti še vso tekočino, ki jo izgubimo z drisko, bruhanjem. Običajno se driska razreši brez dodatnih ukrepov v 3-5 dneh, sicer je potreben obisk pri zdravniku (prav tako v primeru visoke vročine, bolečin v trebuhu, krvave driske in bruhanja). Pri nekaterih posameznikih je na potovanju pogosto tudi zaprtje, neredke niso niti težave z zgago. Pri odpravljanju teh težav si lahko pomagamo z odvajali in zdravili, ki blažijo težave z zgago.

Opekline in piki žuželk

Ob pikih žuželk, sončnih opeklinah pomagajo blažja hladilna sredstva z dodatki aloe vere, dekspantenola, tudi zdravila proti alergiji (antihistaminiki) v obliki gelov ali tablet. Vsekakor je te težave bolje preprečiti – za to poskrbimo z ustreznimi kremami za zaščito pred soncem in t.i. repelenti. Repelenti so obvezen del potovalne lekarne zlasti, ko potujemo v kraje, kjer piki insektov predstavljajo vir infekcijskih bolezni. Takrat je pomembno vedeti, da ne zadoščajo naravni repelenti in je potrebno poseči po repeletnih z DEET (N,N-dietil-3-metil-benzamid).

Mini prva pomoč

Ker smo tudi na potovanju lahko izpostavljeni poškodbam na koži, poskrbimo tudi za sterilne gaze, obliže, povoje in razkužilo. Pogosto nam na potovanju še kako pridejo prav mazila za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih, pripomočki za odpravljanje težav z zamašenimi ušesi, izdelki za intimno nego in pripomočki za ustno higieno.

Majhni otroci in dojenčki

Potovalna lekarna je še posebej pomembna, če potujemo z dojenčkom ali majhnim otrokom. Za dojenčke in majhne otroke je najprimernejše zdravilo proti bolečinam in povišani telesni temperaturi paracetamol, ki je na voljo pod različnimi zaščitenimi imeni in v različnih farmacevtskih oblikah (tablete, prašek za peroralno suspenzijo, sirup, svečke). Zdravilo se odmerja na podlagi otrokove telesne mase. Med posameznimi odmerki mora miniti šest ur, če pa gre za visoko telesno temperaturo, lahko odmerek ponovimo že po štirih urah. Kadar je otrok zmeden, se ne odziva, se duši, ima mrzlico, izpuščaje, bolečine v ušesih ali bolečine med mokrenjem, je potreben takojšen obisk pri zdravniku. Pri tem je vsekakor pomembno pomisliti tudi na termometer za merjenje povišane telesne temperature. Proti driski svetujemo uporabo probiotičnih kapljic ali kapsul, ki uravnavajo črevesno floro in pomagajo zaustaviti drisko. Pri zdravljenju driske je pomembna tudi rehidracijska raztopina, s katero boste učinkovito preprečili dehidracijo, saj je nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov tudi pri otrocih ključnega pomena pri driski in tudi bruhanju. Samozdravljenje driske otrok do enega leta starosti lahko traja največ 1 dan, do tretjega leta starosti pa 2 dni. Dojenčke mlajše od 3 mesecev ob pojavu driske nikoli ne zdravimo sami, nujen je obisk pri zdravniku. V primeru zaprtja lahko uporabite sirup na osnovi laktuloze, ki mehča blato in olajša odvajanje. Pomembno je, da otrok popije dovolj tekočine tekom celotnega dne. Zdravila proti alergiji za otroke so v obliki sirupov in se odmerjajo na podlagi otrokove starosti, prav tako so varna in učinkoviti geli proti srbečici. Pri oskrbi otrok na poti pogosto potrebujemo še fiziološko raztopino za izpiranje oči ali nosu in sredstva za oskrbo ran ter odrgnin.

Potovalna lekarna naj ne bo na soncu!

Ker pred odhodom na potovanje velikokrat želimo zmanjšati vsebino naše prtljage, pa bodimo pri zdravilih bolj previdni in jih hranimo v originalni ovojnini. Le tako lahko zmanjšamo nevarnost zamenjav. Vsekakor je pred samim odhodom potrebo vedeti, da ročne torbice, avtomobili in podobno niso primerna mesta za shranjevanje zdravil. Neposredna izpostavljenost sončni svetlobi, shranjevanje na neprimerni temperaturi ali previsoka vlažnost neugodno vplivajo na stabilnost zdravil in zmanjšajo njihovo učinkovitost, lahko pa jih naredijo celo škodljiva. Zdravila, ki torej vzamemo s seboj na potovanje, je potrebno shranjevati v torbicah, ki ohranjajo temperaturo. Na počitnicah zdravila shranjujmo v hladnem, suhem prostoru (izogibajmo se shranjevanju zdravil v kopalnicah, kuhinjah). Prostor namenjen zdravilom, naj bo višje ležeč ter pod ključem, da se prepreči neželen dostop (otroci, mladostniki). Zdravil, ki jih med samim potovanjem ne moremo ustrezno shranjevati, ne nosimo s seboj!

Poleg vseh zdravil v potovalno lekarno sodijo še kartice zdravstvenega zavarovanja, morebitna potrdila o zavarovanju, potrdila o cepljenjih.

Pri načrtovanju potovalne lekarne se je vsekakor najbolje posvetovati z lekarniškim farmacevtom, saj bo tako izbira zdravil prilagojena vašemu potovanju, kroničnim obolenjem, morebitnim alergijam,…

Na koncu pa naj vam samo zaželimo srečno pot in počitnice brez vsakodnevnih  skrbi. Imejte se lepo in domov prinesite lepe spomine.

Print Friendly, PDF & Email