Doma Aktualno Optika tudi na zasavsko podeželje! Kdaj in kje?

Optika tudi na zasavsko podeželje! Kdaj in kje?

V Hrastniku 1028 naslovov do optike, 531 naslovov v Trbovljah in kar 2130 v Zagorju.

Namen projekta RuNe je, da ravno redko poseljena področja pridobijo možnost komunikacije in to tiste najhitrejše. To naj bi dosegli, tako z javnimi kot tudi z zasebnimi sredstvi, poroča Stanko Šalamon, direktor Eurocona. Projekt naj bi bil zaključen do leta 2022. Z deli so ponekje že pričeli.

Točne informacije, kdo vse bo dobil priključek, so občanom na voljo na spletni strani projekta RuNe, kjer lahko vnesete svoj naslov in pridobite informacijo ali se boste lahko priklopili na ultra hitro širokopasovno optično omrežje.

V Sloveniji je v projekt zajetih skupno 191762 naslovov in 232649 gospodinjstev, kjer nameravajo izgraditi priključke. Od tega je v občini Hrastnik v projekt zajetih 1028 naslovov in 1588 gospodinjstev, v občini Trbovlje 531 naslovov in 603 gospodinjstev. V občini Zagorje ob Savi pa je zajetih 2130 naslovov in 2610 gospodinjstev.

Število naslovov in gospodinjstev vključenih v projekt RuNe

Občina Št. naslovov  Št. gosp.
Hrastnik 1028  1588
Trbovlje 531  603
Zagorje ob Savi 2130  2610

Razlaga: Na posameznem naslovu, na katerem je posamezen objekt, je lahko več gospodinjstev, ki se lahko priključijo na omrežje. Vir: Eurocon

Pričakujejo vsaj polovico priklopov

Koliko od teh gospodinjstev se bo v končni fazi tudi odločilo za naročilo priključka, je težko predvideti. Pričakujejo pa, da se bo vsaj polovica uporabnikov, ki bodo imeli možnost priklopa na omrežje, na optiko priključilo pred zaključkom obdobja gradnje omrežja, torej pred koncem leta 2022.

Koliko bo plačal uporabnik?

“Del optičnega priključka, ki se nanaša na vstopno točko v objekt, vključno z inštalacijo v stanovanju, se zaračuna le v primeru, da se uporabnik v 90 dneh po priključitvi ne odloči, da bo uporabljal storitve razpoložljivih ponudnikov storitev” pojasnjujejo na Euroconu in dodajajo, da v takšnem primeru bo za notranjo inštalacijo potrebno odšteti 150 evrov oziroma 167 evrov za pravne osebe. Mogoča je namestitev naprave na poljubno mesto v stanovanju; v tem primeru se vsak dodatni meter inštalacije zaračuna po ceniku izvajalca.

Za območje vozlišča v Litiji je projektna dokumentacija že pridobljena. V prvi polovici naslednjega leta sta predvidena Litija in nato Laško, za katera še pridobivajo mnenja. Proti koncu naslednjega leta, obljubljajo pri Euroconu, bodo zaključena projektiranja in začelo se bo priklapljanje na omrežje. Bolj točnega termina za pričetek del v Zagorju, Trbovljah in Hrastniku nam na Euroconu niso povedali, naj pa bi z vsemi deli zaključili do konca leta 2022.

Print Friendly, PDF & Email