Doma Aktualno Pekoče, bolj pekoče, noro pekoče … si upate?

Pekoče, bolj pekoče, noro pekoče … si upate?

“Čili ni samo modna muha. Čili paše v vse,” je prepričan Aleš Kocman, ki v imenu Čili kluba Račica v nedeljo, 10. septembra, med 10. in 18. uro, vabi na igrišče v Loko pri Zidanem Mostu na 2. mednarodno Čilijado. Predstavilo se bo več kot 20 pridelovalcev čilija.

Za začetnike blagi, za ekstremiste brutalno pekoči

Aleš Kocman

“Za začetnike bodo na voljo blagi okusi, za ekstremiste pa tudi brutalno pekoči,” pravi Kocman. Poskusili boste lahko omake, sire, posipe, kupili semena, pekoče in nepekoče domače dobrote in še in še.

Sam je s čilijem že zasvojen, priznava, je ga vsak dan, saj okrepi okus hrane. “Čili paše v vse, dodajajo ga tudi keksom, čokoladi, siru … a vsak čili ne paše vsepovsod,” poudari Kocman in doda, da obstaja več kot dva tisoč vrst čilija.

Eno samo zdravje

A ne le to, v čiliju je kar 36 zdravilnih lastnosti, za katere so zaslužne oljne spojine, imenovane kapsaicinoidi. Čili pospešuje prebavo in pomaga lajšati bolečine ter pozdraviti nekatere bolezni, tudi čir na želodcu in raka prostate, zatrjuje Kocman.

“Nasvet za začetnike: začnite z blažjimi okusi, toleranca se namreč postopno dviga, kmalu ti je vse premalo. Pekoč občutek pa lahko ublažite z mlekom, špehom, jogurtom, zagotovo pa pomaga tudi šnopc ali mrzel paradižnik,” svetuje Kocman.

Dres Tima Gajserja na licitaciji

Poleg preizkušanja izdelkov iz čilija, bo potekalo tudi državno prvenstvo za naj omako v treh kategorijah. Za tiste, ki jim morda ni do pekočih okusov, pa povejmo, da bo prireditev tudi dobrodelna. “Na licitaciji se bodo obiskovalci lahko potegovali za dres Tima Gajserja, izkupiček pa bomo namenili Mateju iz Sevnice, ki ima mišično distrofijo.”

Na lanski Čilijadi se je obiskovalcev kar trlo; našteli so jih 1.500.
Print Friendly, PDF & Email