Doma Aktualno Pet desetletji je že, kar so s sošolkami hodile peš čez hrib...

Pet desetletji je že, kar so s sošolkami hodile peš čez hrib v bolnišnico

Slavi Gala

Se še spomnite, kdaj ste naredili maturo? Slavi Gala in njene sošolke so jo opravile leta 1969 v Trbovljah in tako postale del prve generacije v Trbovljah izučenih medicinskih sester.

Šola za zdravstvene delavce Jesenice je leta 1965 zaradi potreb po strokovnem zdravstvenem kadru odprla oddelek v Trbovljah. Prvi šolski dan je prag prestopilo 30 novih učenk, ki so morale pred tem opraviti tridnevne sprejemne izpite. Zjutraj so delale v bolnišnici, popoldan gulile šolske klopi. Pouk je bil organiziran tam, kjer ima danes pediatrična klinika svojo jedilnico se spominja Slavi, ki danes živi v Trbovljah takrat pa je vsak dan prihajala iz Hrastnika in s svojimi sošolkami hodila peš »čez hrib«, saj organiziranega prevoza ni bilo, razen redni avtobus, ki je v poštev prišel za zagorska dekleta. Kar 26 učenk je šolanje tudi uspešno končalo in se bodisi zaposlilo v bolnišnici bodisi nadaljevalo šolanje.

Slavi se je zaposlila kot medicinska sestra obenem pa izredno opravljala tudi višjo šolo, saj je medicinskih sester primanjkovalo. Vse do takrat so namreč vlogo medicinskih sester opravljale nune. Do leta 1996 je bila zaposlena v Splošni bolnišnici Trbovlje, vmes dobila naziv diplomirana medicinska sestra in zadnja leta pred upokojitvijo delala kot zdravstvena inšpektorica.

V tem času je preteklo kar nekaj vode in zato je Slavi s pomočjo drugih kolegic letos organizirala snidenje. 50. obletnico so kot se spodobi začele z ogledom bolnišnice, kjer sta jih lepo sprejeli direktorica in glavna medicinska sestra. Sestre, ki so se videle po več deset letih je prijetno presenetil tudi obisk njihove mentorice Joži Goltes, ki je takrat delovala na ginekološkem oddelku.

Na srečanju so si pogledale tudi film, ki je vseboval spomine iz šolskih dni in debate, kjer so obujale »pubertetniške« doživljaje, kot se je izrazila Slavi in hitro navrgla anekdoto, kako so se nekoč poigrale z profesorjem, ki je vstopil v prazno učilnico. Dekleta so se namreč skrila in profesor je odkorakal iz razreda ob vnovičnem vstopu pa so vsa dekleta sedela v klopeh, kakor da čakajo in je profesor tisti, ki so ga čakale.

Veliko se je spremenilo v teh 50 letih, so skupaj zaključile po nedavnem srečanju, zato so si obljubile, da se v bodoče srečajo pogosteje, še zaključi naša sogovornica.

Print Friendly, PDF & Email