Doma Aktualno Plaketa Državnega sveta v roke Zagorjanu

Plaketa Državnega sveta v roke Zagorjanu

Primož Jelševar

Državni svet Republike Slovenije ob mednarodnem dnevu prostovoljcev vsako leto podeli do 14 plaket zaslužnim posameznikom in organizacijam s področja civilne družbe pri širjenju prostovoljstva in tokrat gre plaketa tudi v roke Zagorjana, Primoža Jelševarja za akcijo Manj svečk za manj grobov.

Akcija je bila na pobudo gospe Damijane Jelševar zasnovana že leta 2006, prva večja aktivnost pa je bila izvedena leta 2009 v Zagorju ob Savi. Fundacija Manj svečk za manj grobov zbrana finančna sredstva nameni za raziskave v zdravstvu, zdravstvenim ustanovam, otrokom s posebnimi potrebami in posameznikom s hudimi zdravstvenimi težavami. Predlog za podelitev priznanja Primožu Jelševarju je podal podpredsednik Državnega sveta in zagorski župan Matjaž Švagan, ki je ob današnji novici tudi čestital “vsem prostovoljcem fundacije Manj svečk za manj grobov, ki že 10 let srčno pomagajo pri zbiranju sredstev in ozaveščanju širših množic. Še posebej pa gredo čestitke glavnemu koordinatorju in dobitniku priznanja Državnega sveta Primožu Jelševarju.”

“To je nagrada, ki si je ne upam nositi sam. Vsak nekaj zmore in nihče ne zmore sam,” je simbolično nagrado razdelil med vse, ki kakorkoli pomagajo Fundaciji Svečka Primož Jelševar. Gre za močno ekipo, ki že 10 let združuje ekologijo z dobrodelnostjo.

Jelševar je izpostavil, da nagrada gre vsem članom in tudi vsem prostovoljcem, teh je preko 400 po vsej Sloveniji, ki vsako leto znova žrtvujejo prosti čas, da delajo dobro.

Po desetletju uspešne akcije v Zagorju prostovoljcev ne iščejo več. Zakaj? Zato, ker je projekt tako zaživel, da se prostovoljci sami javijo, pokličejo, se prijavijo. Obenem pa, še doda Jelševar, ljudje aktivno spremljajo, komu gre zbrani denar, koliko smo zbrali in kako poteka naša akcija. Tako vemo, da smo ubrali pravo pot in še sami včasih presenečeni ugotavljamo, kako je iz lokalnega projekta nastal velik, vseslovenski projekt.

Državni svet se bo dobitnikom teh posebnih priznanj poklonil na slovesni prireditvi, ki bo 7. 12. 2018 ob 11. uri v Državnem svetu.

Print Friendly, PDF & Email