Doma Aktualno Plezalski raj sredi mesta

Plezalski raj sredi mesta

Ste vedeli, da na levi strani ceste Hrastnik-Dol vsak teden pridno plezajo hrastniški in tudi drugi plezalci? Stena Pod škalo je eno izmed redkih urbanih naravnih plezališč pri nas.

Člani športnega društva Špaltna iz Hrastnika so se leta 2010 lotili čiščenja območja Pod škalo. V treh letih jim je kraj uspelo sanirati do te mere, da so poleti 2013 za plezanje že odprli prve smeri. Tudi danes še vedno urejajo nove plezalne poti, trenutno jih imajo 39, njihov cilj pa je, da jih do olimpijskih iger v Tokiu 2020, ko bo športno plezanje prvič olimpijska disciplina, uredijo 80 različnih smeri.

Cilj: 80 različnih smeri

Spaltna 1Člani društva plezališče urejajo z veseljem in predanostjo. »Naše delo je prostovoljno, vse stvari, ki jih mi tukaj delamo, so naša iniciativa, edino pri vsem tem nam pomaga Planinska zveza Slovenije, komisija za športno plezanje,« razlaga Miha Golob, sicer Trboveljčan in izkušen plezalec. Tudi Alpinistični odsek Trbovlje sosedom pomaga pri urejanju plezalnih smeri.

Postavili svoj most

Ker se z novim lastnikom prostorov tik ob plezališču niso uspeli Spaltna mostdogovoriti glede uporabe mostu čez potok Brnica, ki je bil edina vez plezalne stene z mestom, so stopili v akcijo in postavili svoj most. »Smo nekako zbrali skupaj les s pomočjo občine in ostali material in z dvema akcijama postavili nov most,« pove predsednik društva Špaltna, Zlatko Drnovšek Burdi.

Most je pomemben tudi kot intervencijska pot v primeru nesreče na plezališču, saj zdaj predstavlja najkrajšo pot do reševalnega vozila. So pa poleg mostu uredili še parkirišče, ki je namenjeno občanom in tistim, ki pridejo plezat Pod škalo.

Poskrbeli tudi za začetnike

Plezalna stena je srednje velika za slovenske razmere in ponuja lahko do srednje zahtevne naravne plezalne smeri. Poskrbeli so tudi za »plezalne začetnike«. Zanje imajo urejenih kar nekaj smeri, so pa člani društva pripravljeni začetnikom tudi priskočiti na pomoč s koristnimi nasveti in izposojo opreme.Spaltna 2

Print Friendly, PDF & Email