Doma Aktualno Po kriminalki še trboveljska grozljivka

Po kriminalki še trboveljska grozljivka

Vid Šteh

Veliko je filmskih žanrov, a prav za grozljivko se je odločil filmski ustvarjalec Vid Šteh, ta bo že kmalu na ogled na spletu.

Izkoriščanje gledalčevih nočnih mor in strahu pred neznanim se je lotil Vid Šteh: “V sebi sem čutil, da hočem ustvariti nekaj drugačnega, nekaj bolj eksperimentalne narave, pri čemer bi izboljšal tudi svoje znanje montiranja filmov. Glede tega sem popoln samouk in film Barbara Blu mi je predstavljal nekakšen teren za urjenje na tem področju.” nam je zaupal Vid. Povedal nam je tudi, da ne gre za komercialni film, saj je film ustvaril iz čiste ljubezni do samega žanra.

“To je film, kjer je dovoljena vsaka interpretacija.”

Namen filma Barbara Blu je pri človeku vzpodbuditi razmišljanje o podobah, ki jih vidi pred seboj. Film nima jasne naracije, zgolj podobe in zvoke, s katerimi naj bi si gledalec sestavil svojo zgodbo.

Zakaj ravno grozljivka?

Že kot otrok sem se fasciniral nad mračnim in skrivnostnim, tekom let pa se mi je okus za omenjeni žanr samo še okrepil. Ker redno pišem filmske recenzije za dva bloga, si na leto ogledam od 100 do 150 grozljivk in nekatere na meni pustijo močan vtis, ki ga nato vnesem v svoje ustvarjanje. S tem pa ne želim zgolj posnemati že videne stvari, ampak najti lasten filmski izraz.

 Kaj si želite za vaš film? Mogoče, da ga bodo predvajali tudi v kinematografih? 

Seveda si želim, da bi film videlo čim več ljudi, četudi se hkrati zavedam, da ne gre za komercialni izdelek. Slišalo se bo klišejsko, ampak v prvi vrsti sem ga posnel za svojo dušo, da dam svoji želji po eksperimentalnosti krila. Če pa bodo gledalci od izdelka še kaj vzeli, bom pa še toliko bolj vesel.

Glede na to, da se film odvija v Zasavju, bi rekli, da ste lokal patriot?

Glede tega gojim dvojni odnos – po eni strani sem ponosen, da prihajam iz Zasavja, saj mi ta “luknja”, kot jo mnogi radi imenujejo, ponuja ogromno navdiha za ustvarjanje. Poleg tega se v Zasavju skrivajo talenti na vseh možnih področjih, s katerimi sem imel v preteklosti tudi čas sodelovati. Tu moram pohvaliti predvsem mlade, ki me vedno znova presenečajo s svojo ambicioznostjo in inovativnostjo. Po drugi strani pa je veliko stvari, ki me v Zasavju zelo motijo. Zdi se mi, da se je lokalno prebivalstvo preveč udobno namestilo v “balonček” malodušja in pasivne agresije, kjer se venomer zgolj kritizira, pri podajanju konkretnih rešitev pa obmolkne. Prav tako si želim več sodelovanja, podpore in kolegialnosti med ljudmi. Na lastne oči sem videl, kako so projekti z ogromno potenciala padli v vodo zaradi egotripov in nerealnih pričakovanj, da se bo uspeh rodil čez noč. 

Imate v mislih še kakšen podoben projekt?

Sem človek, ki težko reče, kakšen bo jutrišnji dan. Zanima me ogromno stvari in včasih je dovolj en idealen trenutek, da začnem ustvarjati. Po Barbari Blu si želim posneti nekaj bolj lahkotnega, mogoče mladinsko romantično komedijo, ker se mi zdi, da je življenje mladih preveč zabavno in razgibano, da bi ga lahko spregledali.

Print Friendly, PDF & Email