Doma Aktualno Po neurju za več 100 tisoč evrov škode

Po neurju za več 100 tisoč evrov škode

Torkovo neurje, ki je divjalo po Sloveniji je močno prizadelo tudi Hrastnik. V le nekaj urah je voda zalila več hiš, sprožili so se plazovi, uničenih je bilo več lokalnih cest ter poškodovana dva vodna zajetja. Na občini poročajo, da je nastalo za več sto tisoč evrov škode, ki je občina sama ne bo mogla sanirata, še posebej ob dejstvu, da gre za že tretje takšno neurje v le mesecu dni.

Intenzivne padavine so sprožile tudi štiri plazove. »Plaz se je sprožil na lokalni cesti Krištandolska cesta–Marno, drugi na cesti v Črdenec, kjer je odneslo tudi del ceste. Ponovno je bil aktiviran zemeljski plaz Zajc v Črdencu, sprožil se je tudi plaz v naselju Slatno,« je povedal Aleš Venko, strokovni sodelavec za zaščito in reševanje na Občini Hrastnik. Škoda je bila velika tudi na cestah v različnih predelih občine. Poškodovane so lokalne ceste v krajevnih skupnostih Dol pri Hrastniku, Marno, Turje–Gore in Kovk.

Vremenska ujma ni prizanesla niti vodnim zajetjem, v neurju sta bili poškodovani zajetji Jepihovec in Pekel.

V intervencijah, ki so trajale vse do naslednjega dne, so z enajstimi vozili sodelovala štiri društva Gasilske zveze Hrastnik. Poleg gasilcev so aktivirali tudi občinski štab, pogodbeno gradbeno podjetje, hrastniško komunalo in upravljalce glavnih cest.

Prva groba ocena delne neposredne škode znaša več sto tisoč evrov, bolj natančni podatki bodo znani šele po zaključenem ocenjevanju. Sredstva za stroške intervencije in izvedbo najnujnejših zaščitnih ukrepov bo deloma zagotovila občina iz sredstev proračunske rezerve, ocenjujejo pa, da bodo stroški bistveno presegli razpoložljiva sredstva, zato pričakujejo takojšnjo pomoč države.

VIDEO: Tokrat še mnogo huje kot nazadnje

Print Friendly, PDF & Email