Doma 1+1=2 Po zahtevni železniški progi do biološke učilnice

Po zahtevni železniški progi do biološke učilnice

Most na Soči poleg dih jemajoče narava ponuja tudi nekaj drugih zanimivih točk. Upokojenec Janez Krivec član Lovske družine Radeče in Loka pri Zidanem Mostu se trudi, da v ta majhen slovenski kraj vsako leto pripelje pedagoge, otroke in njihove starše v biološko učilnico šole Dušana Muniha.

Osnovna šola ima unikatno biološko učilnico, z bogatim materialom za nadgradnjo poučevanja biologije, okolja in naravoslovja nam zaupa Janez. Da lahko pokrijejo stroške obiska Janez pridno išče donatorska sredstva. Tokrat sta pot finančno omogočila zasebni prevoznik Anton prevozi in Slovenske železnice.

22.8. so se z vlakom proti Mostu na Soči odpravili pedagogi in otroci iz Posavja. Pot do cilja ni bila kratka, a zato toliko bolj zanimiva. Železnica, ki vozi do Mesta na Soči je svojevrsten tehnični spomenik nas poduči Janez. Proga je bila zgrajena leta 1909 in velja za izredno zahtevno. Pelje se skozi 36 predorov, najdaljši pa meri kar 6327 metrov.

Na šoli sta jih pričakala ravnatelj osnovne šole, Ciril Makovec in njegova strokovna sodelavka, Agnes Kozorog. Razdelili so se v dve skupini, otroci in pedagogi. Ravnatelj je otroke popeljal v svet živali, ki so v naših gozdovih. Potipali so lahko dlako živali, ogledali so si zobovje, kopita, primerjali so med sabo stopinje živali. Vsi pa so si preko video posnetkov pa smo vsi skupaj poleteli z lahkim letalom, preko Triglava in spoznavali še kraje ob Soči. Na poti nazaj so si ogledali še spominsko sobo Slovenskih železnic, ki predstavlja staro čakalnico, nato pa se v večernih urah vrnili domov.

Naslednji dan so izlet ponovili tudi s pedagogi in lovci iz Zasavja. Tokrat so se tja podali z avtobusom, tako da so imeli bolj mirne živce glede voznih redov.  Tudi Zasavski obiskovalci so bili nad videni navdušeni. Janez Krivec se na koncu priduša, da si želi, da bi tudi strokovni delavci s takšnim izletom razveselili svoje sredine.

Print Friendly, PDF & Email