Doma Aktualno Poimenovanje zagorskega parka spet na sodišču

Poimenovanje zagorskega parka spet na sodišču

Senat Ustavnega sodišča je sprejel v obravnavo ustavno pritožbo, ki jo je z zahtevo za odstranitev kipa dr. Janeza Drnovška in razveljavitvijo poimenovanja mestnega parka v Zagorju po dr. Janezu Drnovšku vložil Jaša Drnovšek.

Zahteva Jaše Drnovška še na ustavno sodišče

Ustavna pritožba se nanaša na sodbo Vrhovnega sodišča iz leta 2015 in sodbo Višjega sodišča v Ljubljani iz leta 2012, ki sta odločili, da sta postavitev kipa dr. Janeza Drnovška in poimenovanje parka po njem v javnem interesu ohranjanja spomina na državnika, ki je pozitivno zaznamoval zgodovino države. “Izkazovanje javnega interesa je tudi v tem, da sta kip in poimenovanje parka v občini, kjer se je dr. Janez Drnovšek rodil, in kjer se je v žalno knjigo vpisalo 5.000 ljudi,” pravijo na občini Zagorje.

Ustavno sodišče bo v obravnavi presojalo, ali so bile z izpodbijanima sodnima odločbama kršene pritožnikove človekove pravice oziroma temeljne svoboščine. Senat Ustavnega sodišča je občino Zagorje ob Savi pozval, naj se izreče o ustavni pritožbi, občina bo to v določenem roku tudi storila.

SORODNI ČLANKI:

Drnovšek bo ostal v parku

Print Friendly, PDF & Email