Doma Aktualno Pol stoletja »čečanskega društva«

Pol stoletja »čečanskega društva«

Hrastniško društvo letos šteje 50 pomladi. Prosvetno društvo Čeče – Hrastnik je tako pripravilo zabavno prireditev, kjer so poleg članov, povabili vse krajane in tudi zunanje obiskovalce.

V program so vključili tudi najmlajše domačine, medtem pa so tisti, ki so najbolj spretni s kuhalnicami pripravili »grenadirmarš«. Kot je povedala predsednica društva Karolina Senčar so tovrstne obletnice dokaz, da »je volja ljudi in medsebojno spoštovanje edino gonilo za uspehe, ki se ne merijo v denarju, ampak v prepoznavanju dobrega dela širom po Sloveniji« in dodala: »Zato si lahko samo želimo, da bodo tudi prihodnji mlajši rodovi znali ohraniti to neizmerno energijo, dobro voljo in medsebojno sodelovanje ter na takšen način prispevali k nadaljevanju dobrega dela društva.«

Po končanju uradnega dela je sledilo druženje vseh obiskovalcev prireditve. Le-ti so si lahko ogledali prečudovite izdelke, ki nastajajo izpod rok krajanov. Na stojnicah so se s svojo dejavnostjo predstavili »Čečanski čebelarji«, Cvetka Dolanc s svojimi prelepimi ročnimi deli, Ivan Vnuk s koši in košarami, Cvetka Kovačič s svojimi izdelki iz zelišč in Martina Senčar z unikatno bižuterijo.

O aktivnem delu samega društva in neizmerni energiji njenih članov pa je pričala tudi bogata razstava fotografij o dejavnosti društva nekoč in danes, ki je marsikomu vzbudila lepe spomine na skupna druženja v vsem tem času delovanja.

O društvu na kratko:

Začetki delovanja Prosvetnega društva Čeče-Hrastnik segajo še dlje kot 50 let nazaj, ko so se razne prireditve – predvsem proslava za 8. marec in obisk Dedka Mraza, izvajale v vaški gostilni »Pri Rinaldiju.« Šele kasneje, po letu 1968, ko je bil zgrajen Zadružni dom, so prireditve prestavili tja.  30. junija 1969 je bilo Prosvetno društvo Čeče-Hrastnik tudi uradno registrirano.

Delovanje društva je bilo v nekaterih obdobjih bolj, v nekaterih obdobjih manj uspešno.  Vedno pa je s svojim delovanjem povezovalo in združevalo prebivalce krajevne skupnosti, pa tudi širše okolice, predvsem na področju kulture, delno tudi na področju športa, pa tudi ljubiteljskega pohodništva. V društvo so včlanjene najrazličnejše generacije, s poudarkom na otrocih in mlajših krajanih.

V sklopu društva je tudi zelo aktivna kulturna skupina »Funštercteam«, ki na humoren način z besedami, dejanji in sceno skuša predstaviti utrinke iz zasavskega življenja v pol pretekli zgodovini, kjer sta prevladovala rudarstvo in kmetijstvo. Člani skupine sami napišejo besedilo za skeče ter jih tudi odigrajo v domačem zasavskem narečju. Med najbolj znane skeče sodijo: »Knapuska culnga«, Čečanske jtrnce« in »Čečanske perice«, s katerimi nastopajo po širši zasavski okolici kot tudi po drugih delih Slovenije. S svojo rudarsko kuhinjo in peko funšterca sodelujejo na različnih lokalnih prireditvah.

 

Print Friendly, PDF & Email