Doma Aktualno Pol stoletja zagorskih šahistov: Šah je borbena igra

Pol stoletja zagorskih šahistov: Šah je borbena igra

Pol stoletja je 1. septembra praznoval Šahovski klub Zagorje. Častitljiv jubilej so obeležili z šahovskim turnirjem in tematsko razstavo. Sašo Anžur, ki v klubu sodeluje 49 let pa je ob tej priložnosti izdal publikacijo.

»Se zgodi, da kdaj igralec iz jeze tudi podre figure, če izgubi partijo,« pove Anžur.

»Da prav jaz napišem kroniko ob pol stoletnici kluba sem čutil kot neko poklicanost in dolžnost, saj sem se včlanil v klub že kakšne pol leta po ustanovitvi, spomladi 1968, « je izjavil Anžur.

Temelje kluba je postavil Tone Poznič. V njegov spomin Šahovski klub Zagorje vsako leto v okviru praznovanj ob občinskem prazniku organizira šahovski turnir, imenovan Pozničev memorial, letos so ga izvedli že šestnajstega po vrsti.

V svoji polstoletni zgodovini je Šahovski klub dosegel vrsto zavidljivih tekmovalnih uspehov, ravno v letošnjem letu pa bo klub prvič v njegovi zgodovini nastopil v najvišjem ligaškem tekmovanju med desetimi najboljšimi šahovskimi moštvi v Sloveniji.

Klub danes deluje v najetih prostorih Društva upokojencev Zagorje, kjer  trikrat na teden, ob ponedeljkih, torkih in petkih trenirajo “kraljevsko” miselno igro. Imajo okoli 50 aktivnih članov, ponosni pa so tudi na osnovnošolski podmladek. Šahovske krožke na obeh osnovnih šolah v Zagorju, Izlakah in na še nekaj podružničnih šolah vodijo člani njihovega šahovskega društva.

Šah bol navdušuje dečke kot deklice, pojasni Anžur. Igra otroke uči potrpežljivosti, koncentracije, borbenosti, spoštovanja nasprotnika in sprejemanje poraza. Gre za  koristne vrline, ki jih otroci odnesejo s seboj v življenje in jim ostanejo za vedno.

Na osnovni ravni je šah zanimiva, lahko dostopna, družabna vendar borbena igra, ki ne pozna razlik med spoloma in je materialno nezahtevna.

 »Šole sedaj že nudijo šah kot izbirni predmet. Na tistih šolah, kjer bodo ravnatelji imeli posluh za ta šport in ustreznega mentorja, ki bo zadevo vodil, se nam ni treba bati za podmladek in prihodnost našega šahovskega kluba,« je povedal Anžur.

Print Friendly, PDF & Email