Doma Aktualno Poleg dveh triletnikov še mama z mladičema?

Poleg dveh triletnikov še mama z mladičema?

Eden izmed "zasavskih" medvedkov v gozdu.

Že kakšno leto se na območju zasavskega in laškega hribovja, vse od Čemšeniške planine do Šmohorja, po gozdu potikata mlajša medveda. Po oceni našega sogovornika iz Zavoda za gozdove, Petra Terglava, vodje Odseka za gozdne živali in lovstvo, sta stara okoli treh let in zaenkrat neproblematična.

Opazili mamo medvedko z mladičema

V okolici Sedraža pa so v zadnjem tednu menda opazili tudi medvedjo mamo in dva mladička, poročajo okoliški prebivalci. Terglav pojasnjuje, da je to sicer možno, vendar na Zavodu za gozdove o tem nimajo trdnih dokazov.

Večje škode medvedi v zasavskem hribovju do sedaj niso povzročili. Na Zavod za gozdove so prejeli nekaj prijav, ki so jih ustrezno obravnavali, ter na Ministrstvo za okolje in prostor posredovali zapisnike in sporazume o nastali škodi na premoženju ljudi. Medvedi se dokaj pogosto pojavljajoj na krmiščih za divje prašiče, kjer lahko povzročijo poškodbe na krmilnih napravah in opremi. Kdaj pa kdaj se lotijo tudi odročnih čebelnjakov, kjer so poškodovali čebelje panje in posledično povzročili izumrtje čebeljih družin. Vso do sedaj prijavljeno škodo je obravnaval Zavod za gozdove in lastnikom zagotovil povračilo odškodnin.

Psa na povodec in bodite glasni

Če se v gozd odpravimo s psom, naj bo ta vsekakor na vrvici, opozarja naš sogovornik. Obenem kot gozdni sprehajalci vedno poskrbimo, da z zmernim hrupom opozarjamo nase. “Medved se bo vedno umaknil, če bo to le mogoče”. 

Print Friendly, PDF & Email